Wat kunnen we verwachten van ‘de belangrijkste Veiligheidsraad sinds maart’?

De Nationale Veiligheidsraad zit sinds 9 uur opnieuw samen. Viroloog Marc Van Ranst noemde het al ‘de belangrijkste veiligheidsraad sinds maart’. Ook de gouverneurs van Antwerpen en Oost-Vlaanderen, twee provincies die hard geraakt zijn, schuiven aan. Wat staat er op de agenda?

België staat op een scharniermoment in de coronacrisis. Het aantal besmettingen begint opnieuw zorgwekkend te stijgen en om niet opnieuw in de situatie van maart te belanden, moeten we die cijfers onder controle krijgen. De bedoeling is om vooral tegen 1 september de cijfers weer op een goed niveau te brengen, zodat de schoolstart goed kan verlopen.

Sociale contacten

Uw bubbel wordt mogelijk ingeperkt. Momenteel mogen we nog 15 mensen per week zien, maar experten pleiten er al langer voor om die bubbel in te perken tot tien personen. Antwerpen nam al de vlucht vooruit en besliste op provinciaal niveau om die bubbel te beperken tot tien vaste contacten per gezin voor de komende maand.

Mogelijk is dat een voorafname van de Veiligheidsraad en beslist die om dezelfde of een gelijkaardige maatregel te nemen.

Vrije tijd

In de wandelgangen klinkt het dat er ook naar evenementen zal gekeken worden. De geplande versoepelingen van 400 mensen binnen en 800 mensen buiten waren al geannuleerd, maar nu wordt er mogelijk ook aan het aantal van 200 binnen en 400 buiten gesleuteld.

Ook winkelen zal naar alle waarschijnlijkheid aangepakt worden. Winkels zullen niet opnieuw gesloten worden, maar waarschijnlijk gaat u weer alleen naar de winkel moeten en zal u niet meer gewoon een dagje gezellig kunnen gaan shoppen met vrienden.

Ook de regels rond mondmaskers worden mogelijk verstrengd. Naar het voorbeeld van Antwerpen wordt het waarschijnlijk verplicht om uw mondmasker overal bij te hebben zodat u het kan opzetten wanneer het nodig is.

Werk

Net als tijdens de eerste coronagolf zal worden aangedrongen op thuiswerk. De kans is klein dat het opnieuw verplicht wordt, maar het wordt wel weer de norm.

Lokale initiatieven

Gemeenten en steden hebben al heel wat extra bevoegdheden gekregen om lokale broeihaarden onder controle te houden, zoals in Antwerpen. Maar de kans bestaat dat het nu verder gaat en dat de federale overheid effectief initiatieven vanuit de gemeenten gaat ondersteunen. Ook zal er waarschijnlijk een beter kader uitgewerkt worden voor die initiatieven.

Het voorbije weekend riepen virologen op tot een lokale lockdown in Antwerpen na een sterke stijging van het aantal besmettingen in de provincie.

Sport

Zondag besliste de sportwereld al met eigen maatregelen te komen om het virus onder controle te krijgen. Er zal geen publiek meer toegelaten worden bij sportwedstrijden. De situatie wordt wekelijks geëvalueerd en indien nodig verstrengd.

De vraag is of de Veiligheidsraad zich ook buigt over zwembaden en andere sportinfrastructuur.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20