Wat is kabelassemblage?

Geschreven met input van Confed

Het is een van de meest belangrijke onderdelen van elk elektronisch of elektrisch systeem. Kabelassemblage krijgt echter altijd maar weinig aandacht. Een over- of onder ontworpen kabelassemblage veroorzaakt namelijk negatieve gevolgen voor de prestaties van een elektrisch systeem. Maar wat is precies kabelassemblage? Dat lees je in dit artikel. 

De definitie van kabelassemblage.

Kabelassemblage houdt in principe in dat een verzameling draden of kabels zijn gegroepeerd of opgenomen in een enkele eenheid. In praktijk wordt kabelassemblage voornamelijk gebruikt om stroom en informatie naar apparaten over te brengen en daarnaast worden de kabels ook beschermt. Bovendien zorgt kabelassemblage ervoor dat je apparaten makkelijk kan gebruiken, reparen en onderhouden. 

Kabelassemblage wordt ook wel kabelbomen genoemd. Deze bestaan in diverse afmetingen, kleuren, lengten en maten, maar dat ligt aan de toepassing. Maar, om een meer gedetailleerd beeld te geven van kabelassemblage bespreken we hieronder een aantal relevante subonderwerpen. 

Hoe werkt kabelassemblage?

Zoals je wellicht weet hebben elektronische apparaten veel kabels nodig om zo stroom te krijgen of andere zaken. Maar dit kan vaak enigszins overweldigend zijn om dat allemaal te onderhouden of netjes te houden. Je hebt vast wel eens gehad dat je kabels in de war zaten en je met pijn en moeite de knoop eruit kreeg. Dit kan ook leiden tot onderbrekingen in de stroom of signaal voorzieningen. Waar kabelassemblage dus voor zorgt, is een hele hoop kabels van een apparaat op een nette en georganiseerde manier samenbrengen tot een geheel. Op deze manier heb je geen last van rondslingerende kabels en wordt het gebruik en onderhoud een stuk eenvoudiger.

Daarnaast kunnen je kabels door slordig gebruik en onvoorspelbare weersomstandigheden vrij makkelijk beschadigd raken waardoor ze niet meer werken. Het voordeel dat kabelassemblage dus met meebrengt is dat alle kabels netjes gebundeld worden in een duurzaam materiaal van buitenaf. Deze laag dient als bescherming voor alle kabels en de gehele functionaliteit. Daarnaast beschermt kabelassemblage de kabels tegen slijtage, scheuren en dergelijke. 

Nu weet je hoe kabelassemblage werkt, maar hoe wordt het gemaakt?

Hoe wordt het gemaakt?

Kabellassemblage wordt vervardigd met buitenmantels die kabels beschermen tegen slijtage en dergelijke. Voornamelijk worden de kabels beschermt tegen olie, hitte, vuur, kou en ultraviolette straling. Maar tegelijkertijd maken buitenmantels de kabels bestand tegen uiteenlopende omstandighden. In principe zorgt kabelassemblage ervoor dat de kabels bestendig zijn tegen allerlei onvoorspelbare factoren die mogelijk een negatief effect hebben.

Kabelassemblages zijn meestal gemaakt van milieuvriendelijke dan wel recyclebare materialen. Een van de meeste fijne voordelen van kabel assemblage is dat ze gemaakt zijn met een uitgebreide reeks van terminals en connectoren. Met dit uitgebreide gamma van connectoren en terminals is het mogelijk om de data, elektrische stroom en input en out op een doeltreffende en efficiënte manier te controleren. 

Bovengenoemde is de normale manier waarop kabelassemblage wordt gedaan, maar het is ook mogelijk om het op maat te doen. Het ding met op maat gemaakte kabel assemblage is dat je rekening moet houden met specifieke uitdagingen en specificatie van de omgeving. Denk dan aan dingen zoals brand, vocht, wrijving, chemische en temperatuur blootstelling enzovoorts. De toepassingen kan ook verschillen op basis van vormen, grootte en kleuren.

Denk dus goed na over de manier waarop je aan kabelassemblage wilt doen. Ook wanneer dit onderdeel is van PCB service.

Meer