Wat is een kredietkaart en wat kan je ermee doen?

Een kredietkaart is een betaalkaart waarbij jouw betalingen of geldafhalingen niet onmiddellijk van je rekening afgaan. De uitgever van je kaart, meestal je bank, verrekent de kosten meestal op één vast moment in de maand.

Je kan kredietkaarten voor veel dingen gebruiken, bijvoorbeeld om aankopen te doen wanneer je niet over voldoende geld beschikt en om beloningen en cashback te verdienen wanneer je aankopen doet. Ze zijn dus een soort lening, waarbij je krediet krijgt van een kredietverstrekker, zoals een bank. Vervolgens voegen de banken rente toe aan het bedrag dat je hebt uitgegeven, tenzij je elke maand jouw saldo vereffent.

Wanneer je een aankoop doet met een kredietkaart is het belangrijk om te onthouden dat dit een lening op korte termijn is die je moet terugbetalen. Deze lening heeft een jaarlijks rentepercentage (APR). Dat is het tarief dat je betaalt als rentelasten worden gegenereerd, volgens de voorwaarden van jouw kredietkaartovereenkomst.

Bekijk hier de mogelijkheden:

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Tip: aanvragen in 2 minutenGratis geld opnemen in België en het buitenland!Meest aangeklikte kredietkaartMeer informatie
Tip: U kan er alles online mee betalen!Meer informatie
Een kredietkaart voor studenten!Meer informatie 

Veel factoren bepalen de APR, waaronder je kredietwaardigheid,  betalingsgeschiedenis en het type creditcard. Iemand met een sterke kredietgeschiedenis heeft mogelijk een lager tarief dan iemand met weinig of geen kredietgeschiedenis.

De voordelen van een kredietkaart

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen de voorkeur geven aan kredietkaarten is de veiligheid van het betaalmiddel. Sommigen bieden waarschuwingen bij fraude, wat handig kan zijn wanneer je kaart gestolen wordt. In het geval van mogelijk frauduleuze activiteiten kan je kredietverstrekker je iets laten weten via telefoon, mail of sms en zullen zij de transacties stopzetten.

Creditcards bieden ook bescherming bij aankopen van meer dan 100 euro en minder dan 30.000 euro. Dus als je een vakantie boekt en het reisbureau gaat bijvoorbeeld failliet, dan kan je het geld terugvorderen van jouw kredietkaartverstrekker.

Hoe vind je de beste kredietkaart?

Je kan best de voorwaarden bij verschillende banken of andere kredietverstrekkers vergelijken. Zij bieden meestal de allerbeste deals aan aan klanten met een goede kredietgeschiedenis. Als je een grote aankoop wil doen, heb je een kredietkaart met 0% rente nodig.

Bekijk hier de geschikte kredietkaart voor jou:

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Tip: aanvragen in 2 minutenGratis geld opnemen in België en het buitenland!Meest aangeklikte kredietkaartMeer informatie
Tip: U kan er alles online mee betalen!Meer informatie
Een kredietkaart voor studenten!Meer informatie 

Conclusie

Een creditcard is dus een kredietlijn die je kan gebruiken om geld te lenen om aankopen te doen, saldo’s over te maken en voorschotten in contanten te krijgen. Je moet wel het geleende bedrag terugbetalen, plus eventuele rente die je verschuldigd bent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20