De getrouwheidspremie vormt samen met de basisrente de vergoeding die een bank geeft voor stortingen op een spaarrekening. De getrouwheidspremie wordt uitgedrukt in een percentage en zal door de bank uit worden gekeerd voor een tegoed dat voor de duur van 12 maanden onafgebroken op een spaarrekening gestaan heeft. De bank geeft de premie dus als het ware als bedankje voor je vertrouwen in hun instelling.
Wanneer ontvang je een getrouwheidspremie?
Het percentage van de getrouwheidspremie zal worden gerekend vanaf de dag waarop je een bepaalde storting hebt gedaan en zal voor de duur van 12 maanden onveranderd blijven. Gedurende deze periode bouw je dus deze premie op. Je kunt de getrouwheidspremie echter alleen verwerven op het moment dat het tegoed 12 maanden onafgebroken op de spaarrekening blijft staan.
Wanneer je dus een spaar- of getrouwheidsrekening opent in de maand maart 2015 en daar vervolgens een bedrag van €10.000 op stort dat je voor de duur van 12 maanden onafgebroken op deze rekening laat staan, dan zul je in maart 2016 de getrouwheidspremie toegekend worden. Afhankelijk van de bank zal dan de premie bij worden geschreven op je rekening op 31 december 2016 of 1 januari 2017. Deze storting zal doorgaans samenvallen met die van de basisrente van het betreffende jaar.
Er zijn echter ook banken die uitgaan van een zogenaamde 11-maandenregel. Deze regel houdt in dat geld gestort in de maand januari al aan het einde van hetzelfde jaar de getrouwheidspremie oplevert. In dergelijke gevallen zal de rekeninghouder de getrouwheidspremie dus eerder ontvangen.
Getrouwheidspremie, stortingen en opnames van geld
Wellicht stort je van tijd tot tijd geld op je spaarrekening en haal je er ook zo nu en dan geld van af. In dat geval dient een bank de getrouwheidspremie gaan berekenen, uitgaande van het gegeven dat de laatste geldopnames eerst van de laatste stortingen af moeten worden getrokken. Indien een bank op deze wijze de getrouwheidspremie berekent, dan ben je als rekeninghouder het meest gunstig uit.
Kosten en opbrengsten vergelijken
Zodra je een spaarrekening wil openen, dan doe je er verstandig aan om na te rekenen wat de werkelijke opbrengst van de diverse spaarrekeningen is. Spaarrekeningen vergelijken is dus enorm belangrijk. Je kunt voor het maken van een dergelijke berekening gebruikmaken van een zogenaamde spaarsimulator op een website van een financiële instelling, maar eveneens zelf een berekening uitvoeren. Of je kunt gebruik maken van de WikiFin tool.
Wanneer je zelf de berekening uitvoert, dan dien je echter rekening te houden met factoren, zoals:
- de basisrente,
- de getrouwheidspremie;
- de roerende voorheffing: rentes zijn immers alleen belastingvrij tot een bepaalde hoogte, eventuele kosten die een rekening met zich meebrengt (vaak is dit niet het geval en zullen deze kosten altijd worden vermeld in de algemene voorwaarden van het betreffende bankproduct.