Wat broeit en bruist in de wetenschap, technologie of medische sector? Newsweek ploft het bubbeltjesplastic van gloednieuwe innovaties en stalt ze hier uit.
AIR-INK™ maakt inkt uit uitlaatgassen

‘Hoe meer we afdrukken op papier, hoe beter onze luchtkwaliteit’. Het merk AIR-INK™ liegt niet met deze paradoxale slogan. De Amerikaanse start-up Graviky Labs gebruikt de uitstoot van fossiele brandstoffen en zet die om in inkt. De spin-off van Massachusetts Institute of Technology vangt het roet dat uitgestoten wordt door dieselmotoren rechtstreeks op bij de bron met hun technologie KAALINK™. Dat roet wordt gefilterd en er wordt pigment van gemaakt. AIR-INK™ is alleen nog maar commercieel op de markt onder de vorm van pennen. De komende maanden plant het bedrijf uit te breiden naar een groter onlineplatform om af te drukken.
‘Heb je die jurk ook in maat 78?’

Een vrouwenlijf met al haar rondingen vraagt om meer nuance dan ‘ergens tussen maat 34 en 48’, vond onderneemster Carly Bigi. Daarom richtte ze start-up Laws of Motion op, waarmee ze met behulp van datawetenschap op basis van gegevens van tienduizend vrouwen maar liefst 99 verschillende micromaten van kledingstukken vond. Heupen te breed voor maat 40, maar je bovenlichaam te smal voor een 42?Dan vind je vast je gading in een van de 99 micromaten die Bigi samenstelde en die je voorlopig al in de vorm van een jurk kunt kopen op lawsofmotion.com.
Autowegen op zonne-energie

Walking én driving on sunshine, dat wil het Amerikaanse bedrijf Solar Roadways van ondernemers Julie en Scott Brusaw uit Idaho bewerkstelligen. Zij ontwerpen autowegen waarin zonnepanelen ingebouwd zijn, zodat je erop kunt wandelen, rijden en parkeren. De zonne-energie wordt instant omgezet in elektriciteit en warmte, waardoor je de wegen met ingebouwde leds kunt verlichten en verwarmen. Dat laatste kan een groene oplossing vormen voor besneeuwde wegen in de winter. ‘Op dit moment zijn we nog niet in productie, maar er is wel een ontwikkelaar onder de arm genomen. We dromen ervan dat over twintig jaar alle wegen bedekt zijn met zonnepanelen’, aldus Scott Brusaw.
’s Werelds eerste anticonceptie voor mannen

De Indian Council of Medical Research (ICMR) rondde in november succesvol klinische testen af met de allereerste injecteerbare mannelijke contraceptie. De inspuiting is dertien jaar effectief en moet dienen als alternatief voor sterilisatie bij mannen. Uit testen bij 303 mannen kwam een succesgraad van 97,3% naar voren. Het middel is nu naar de Drug Controller General of India gestuurd voor goedkeuring. ‘We kunnen dit product de eerste anticonceptie voor mannen ter wereld noemen’, aldus wetenschapper dr. RS Sharma, die mee de proeven begeleidde.
Liefde is blind (ook bij vissen)

Vergissen heet dan wel menselijk te zijn, ook vissen laten zich eraan vangen. In het geval van de cichliden – een baarssoort – zorgt zo’n misverstandje voor extra diversiteit in de vispopulatie. De vrouwtjesvissen vergissen zich in troebel water weleens van soortgenoot, waardoor ze per ongeluk een mannetjesvis van een andere soort aan de haak slaan. Het gevolg zijn veertig nieuwe varianten van de cichliden in twee zoetwatermeren in Oost-Afrika, zo ontdekten wetenschappers die hun conclusies publiceerden in het gerenommeerde tijdschrift Nature Communication.
EpiPen wordt ‘EpiPil’

De Amerikaanse uitvinder en medisch onderzoeker dr. Mutasem Rawas-Qalaji heeft een pil ontwikkeld die het leven van mensen met een voedselallergie kan redden. Wie vandaag een hevige allergische reactie krijgt op voeding, die in het ergste geval tot de dood kan leiden, is afhankelijk van een EpiPen of naalden die een snelle dosis adrenaline toevoegen. De pil van de onderzoeker bestaat uit dezelfde bestanddelen en is niet alleen praktischer, ze zou ook minder onderhevig zijn aan omgevingsfactoren zoals hitte. Rawas-Qalaji hoopt snel met klinische testen te beginnen om goedkeuring te krijgen van de Food and Drug Administration in Amerika. Daardoor zou het nog vijf à zes jaar kunnen duren voor het middel op de markt is.
De onzichtbaarheidsmantel 2.0

Het Canadese bedrijf HyperStealth Biotechnology is erin geslaagd de magische onzichtbaarheidsmantel van Harry Potter naar de kroon te steken. Ze ontwierpen een prototype van een flinterdunne stof waarachter voorwerpen ‘onzichtbaar’ worden. Doordat het licht op een bepaalde manier buigt achter hun zogenaamde ‘Quantum Stealth’, worden mensen en objecten onder een bepaalde hoek onzichtbaar voor het menselijk oog.
Ook zijn ze niet meer traceerbaar voor infrarood- en uv-camera’s. Het bedrijf vroeg alvast een patent aan, maar heeft er geen magische plannen mee. HyperStealth, gespecialiseerd in camouflage, wil het vooral inzetten voor militaire doeleinden, om bijvoorbeeld tanks te verbergen in een open veld.
App spoort rustige cafés en restaurants op

The sound of silence is vrijwel onbestaand in een drukke stad. De app SoundPrint wil ervoor zorgen dat je geen drie keer ‘wablief?’ hoeft te vragen op café of restaurant tijdens een gesprek. In een kleurencode van groen (rustig), geel (matig), oranje (luid) tot rood (zeer luid) geeft de app weer hoe het op dat moment met het geluid zit in bepaalde horecazaken. SoundPrint werkt met een interne decibelmeter, waardoor andere gebruikers die al aanwezig zijn in een bepaald restaurant realtime-info kunnen toevoegen. Hoe meer gebruikers er zijn, hoe beter de app werkt. In de Verenigde Staten is dat al het geval. Ook bij ons is de app gratis verkrijgbaar voor iOS en Android, al zijn er nog wat extra gebruikers nodig.
Liplezen met AI

Het Chinese bedrijf Alibaba heeft in samenwerking met de universiteit van Zhejiang technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt om te liplezen met behulp van artificiële intelligentie. LIBS – dat staat voor ‘lip by speech’ – slaagt daarmee in het opzet waar andere giganten zoals Google eerder al faalden. De tool werd getraind op basis van 45.000 zinnen van de BBC en heeft een foutenmarge van 2,75%. Voorlopig werkt LIBS alleen in het Engels en Chinees.