Wat als het klimaat redden rendabel was?

Koolstofdioxide (CO2) uit de lucht houden door dode bomen te verbranden, het klinkt een beetje tegenstrijdig. Toch is dat ongeveer de manier waarop een bedrijf in Helsinki, Carbo Culture, het klimaat probeert te redden. 

Alles wat leeft, bestaat uit koolstof. Het is bovendien het vierde meest voorkomende element op aarde. Fotosynthese trekt elk jaar bakken CO2 uit de atmosfeer en stockeert het in biomassa, zoals bomen, gewassen, plantages, enzovoort. Maar als biomassa sterft, dan ontbindt het en komt al dat CO2 weer in de atmosfeer terecht. Dat is de natuurlijke cyclus van koolstof. 

Het bedrijf Carbo Culture heeft een manier gevonden om dat proces toe te passen zonder dat CO2 opnieuw vrijkomt. Dode biomassa, zoals lege walnoten of dood hout, stoppen ze in een reactor die snel naar een immens hoge temperatuur gebracht kan worden. De reactor verbrandt de biomassa voor een fractie van een seconde op 1000 graden Celsius.  Op die manier carboniseert de dode biomassa en blijft er een soort bolletje houtskool over.

Het is stevig, het ontbindt niet, het wordt niet opgegeten door microben en het kan veilig opgeborgen worden. Op die manier blijft dat houtskoolachtige bolletje, dat bijna pure koolstof is, zo’n duizend jaar stabiel. Je kan het dan gerust bij de compost gooien, het begraven of er zelfs water mee filteren.

Het hele proces verbruikt minder dan 4 procent van de energiebron en het kost twee uur om een halve ton koolstof te carboniseren. 

Carbo Culture heeft onlangs 6,2 miljoen euro aan startkapitaal kunnen ophalen, maar er zijn nog veel investeringen nodig om het proces op wereldwijde schaal te krijgen. Er zullen investeringen nodig zijn van zowel private als publieke sectoren om het klimaat te redden. Of meer gelijkaardige bedrijven. Carbo Culture verwelkomt competitie en al wat nodig is om die overtollige CO2 weg te werken.

CO2-uitstoot blijft stijgen

En er is nog veel werk aan de winkel. In januari vorig jaar werd in Hawaï de concentratie CO2 in de atmosfeer gemeten en die was nog nooit zo hoog. We breken record na record, en hoewel de pandemie even voor verlichting leek te zorgen, lost dat ons probleem nog niet op. De CO2-uitstoot zal in België zelfs naar alle waarschijnlijkheid weer stijgen. Dat komt door de geplande sluiting van de kerncentrales. Er wordt verwacht dat de uitstoot in 2026 zo’n twaalf procent hoger zal liggen dan nu. (am)

Lees ook: Californië getroffen door historische droogte

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.