Belgische werknemers namen in juli opnieuw meer vakantie op, volgens de hr-dienstverlener SD Worx. “Maar hier halen we de achterstand van doorheen het jaar niet mee op.”
Juli was opnieuw een doorsnee vakantiemaand, zoals we ze voor corona kenden. Dat blijkt uit de cijfers SD Worx op basis van de loongegevens van 70.000 werkgevers en bijna een miljoen werknemers in de privésector in ons land. Voor de julimaand kan de hr-specialist zelfs een lichte stijging optekenen, met ruim 22 procent van de te werken dagen die opgenomen zijn als vakantie, ten opzichte van een normale maand juli in 2019.
“In de maand juli van dit jaar namen we opnieuw meer verlof”, zegt Geert Vermeir, juridisch expert bij SD Worx. “Mede dankzij versoepelingen en een succesvolle vaccinatiecampagne, willen mensen weer op vakantie. We stellen vast dat we zelfs nipt over het niveau van 2019 komen. Dat is een stap in de goede richting, want tegelijkertijd zien we dat werknemers doorheen het jaar nog steeds minder vakantie namen. Dat is logisch want we zijn het jaar nog moeilijk gestart, met weinig mogelijkheden en veel beperkende maatregelen.”
Opletten geblazen
Toch blijft SD Worx voorzichtig: werkgevers en werknemers moeten hun vakantiedagen goed inplannen. “We moeten onszelf de vraag stellen of deze vakantieopnames in juli voldoende zijn om de opgespaarde vakantiedagen uit te balanceren”, zegt Vermeir. “Vorig jaar stelden we een grotere piek dan normaal vast in december, en ook in november zagen we een verhoging in het aantal dagen vakantie. Dat maakt het moeilijk voor sommige werkgevers om het jaar af te ronden.”
Elke werknemer moet zijn wettelijke vakantiedagen verplicht opnemen voor 31 december van het lopende jaar. Overdracht van vakantiedagen naar een volgend jaar is niet toegestaan, waarschuwt SD Worx. Een werknemer verliest dus de vakantiedagen die hij niet voor het einde van het jaar heeft opgenomen.
Goede vakantieplanning in najaar
De werknemer mag ook de jaarlijkse vakantiedagen waarop hij recht heeft niet laten vallen. Bovendien riskeert de werkgever een administratieve boete. “Als werkgever zorgt u er dus maar beter voor dat uw werknemers al hun wettelijke vakantiedagen gebruiken, en het is belangrijk dat bedrijven en werknemers dit in het oog houden”, klinkt het.
“We verwachten uiteraard dat er in de maand augustus ook nog veel vakantiedagen opgenomen zullen worden”, zegt Vermeir. “We zien dat bijna 80 procent van de volwassen bevolking gevaccineerd is. Dat zorgt ook voor meer vakantiemogelijkheden. Toch willen we werkgevers en werknemers erop attent maken dat ze best nadenken over een goede vakantieplanning in het najaar.”
(am)