Wapenlobby NRA zoekt bescherming tegen schuldeisers

De Amerikaanse wapenclub National Rifle Association (NRA) heeft bescherming tegen schuldeisers aangevraagd en plooit zich terug in Texas.

De procureur-generaal van de staat New York vroeg vorig jaar de ontbinding van de NRA, omdat de toplui van de Amerikaanse wapenlobby volgens procureur-generaal Letitia James de kas voor persoonlijke doeleinden hadden leeggeplunderd.

In een poging van het New Yorkse onderzoek af te geraken, start de NRA de typisch Amerikaanse Chapter 11-regeling op in een andere staat, Texas. Die procedure geeft de NRA bescherming tegen schuldeisers en de mogelijkheid om de financiën te herschikken. De organisatie was al sinds 1871 in New York geregistreerd als vzw.

Bankroet?

‘We DUMPEN New York’, zegt topman Wayne LaPierre (rechts op de foto naast president Trump). Hij ontkent dat de NRA failliet is en zegt de NRA los te willen maken van ‘de toxische politieke omgeving in New York.’

Aanklager Letitia James, van Democratische signatuur, reageerde fel: ‘De financiële status van de NRA komt nu overeen met zijn morele status: bankroet.’ Ze zegt niet te zullen toelaten dat het maneuver de NRA doet ontsnappen van haar toezicht.

Mogelijk wordt Texas de nieuwe thuisbasis van de wapenlobby. Het hoofdkwartier van de NRA ligt nu nog in de staat Virginia, maar de organisatie zegt nu ‘strategische opties’ te onderzoeken over een mogelijke verhuis.

De NRA staat dicht bij de clan-Trump. Donald Trump junior, een zoon van de uittredende president, zou interesse hebben om de organisatie te leiden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20