Wanneer een stablecoin toch niet zo stabiel blijkt te zijn: waarde TerraUSD is met ruim 50 procent gezakt

TerraUSD (UST), één van de grootste stablecoins op de cryptomarkt, is momenteel zo’n 0,48 dollar waard. Dat terwijl de stablecoins in een normale situatie gelijke tred houden met de Amerikaanse dollar, of een andere valuta. Hoe komt dat?

De cryptomarkt telt verschillende stablecoins, waaronder TerraUSD en Tether (USDT). Dergelijke cryptomunten zijn gelinkt aan een fiatvaluta, zoals de dollar of de euro. Cryptobeleggers kunnen stablecoins onder meer gebruiken om de opbrengsten van hun belegging te beschermen tegen de volatiele koersen van andere cryptomunten, zoals Bitcoin (BTC) en Ether (ETH).

Koers TerraUSD duikt in het rood

Nu blijkt weliswaar dat niet alle stablecoins erin slagen om gelijke tred te houden met de munteenheid waaraan ze gelinkt. Zo ligt TerraUSD momenteel onder de vuur. De koers van die cryptomunt is de afgelopen dagen namelijk fors gezakt. Op het moment van dit schrijven betaal je voor één UST 0,48 dollar.

Hoe komt dat? UST werkt op een andere manier dan de meeste andere stablecoins. De makers achter die digitale munten moeten voldoende reserves, zoals valuta of overheidspapier, achter de hand houden. TerraUSD daarentegen werkt met algoritmes. In principe is er een correlatie tussen UST en Luna, een andere cryptomunt van het Terra-netwerk. Als de prijs van UST stijgt, kunnen LUNA-tokenhouders hun crypto’s inruilen voor UST om zo het aanbod te vergroten en de prijs te drukken. Het algoritme converteert LUNA vervolgens naar UST. Het omgekeerde kan natuurlijk ook gebeuren als de prijs van UST daalt.

Verkoopgolf cryptomarkt

De stablecoin kwam op 9 mei eerder deze week in de problemen nadat de cryptomarkt werd getroffen door een verkoopgolf. Beleggers wilden daardoor geen LUNA of UST meer kopen, waardoor de koppeling tussen die twee munten verloren is gegaan. De waarde van LUNA is de afgelopen 24 uur gezakt met ruim 90 procent tot zo’n 2,7 dollar.

Do Kwon, de oprichter van terraUSD, heeft intussen via Twitter laten weten dat het meer kapitaal zal vrijmaken om de situatie te stabiliseren. Hij heeft intussen een deel van de BTC-reserve, die hij heeft aangelegd via de non-profitorganisatie Luna Foundation Guard, verkocht om zo de stablecoin te ondersteunen.

Hij heeft woensdagmiddag via het socialemediaplatform nog meer details gedeeld over hoe hij de koers van UST opnieuw naar 1 dollar kan brengen. Hij heeft het daarbij onder meer over het verbranden van tokens om zo het aanbod te verkleinen, en dus de prijs op te drijven.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20