Wanneer ben je klaar om zelf een eigen bedrijf te starten?

Er zijn vandaag de dag een heleboel mensen die zich afvragen wat de beste tijd is om een bedrijf te gaan starten. Het starten van een bedrijf is echter te vergelijken met het beginnen van een relatie; de beste tijd om een bedrijf te starten is dus wanneer je voldoende tijd hebt om je aandacht hieraan te besteden. Dit wil overigens niet zeggen dat er iets mis is met het starten van een parttime onderneming, of het starten van een bedrijf op het ogenblik dat je nog in een andere baan hebt. Mensen beschikken namelijk over verschillende energieniveaus en eveneens over verschillende wegen die bewandeld kunnen worden. In feite zou je dus kunnen zeggen dat je jezelf de beste kans dient te geven als je een onderneming wilt starten. Je zult namelijk in staat dienen te zijn om je op de zaak te concentreren om er een succesvolle onderneming van te kunnen maken.

Het is dus absoluut niet het juiste moment om een bedrijf te beginnen als je al een hoop onrust of stress ervaart in je leven. (het beginnen van een onderneming zal namelijk vaak gepaard gaan met stress, zelfs wanneer alles goed verloopt). Het beginnen van een bedrijf kun je dus beter even uitstellen wanneer je midden in een echtscheiding zit, net je baan kwijt bent geraakt of bent verhuisd. Pas als je je leven weer wat beter op de rit hebt, kun je weer na gaan denken over het starten van een onderneming.

In tegenstelling tot wat veel mensen nog steeds denken heeft de beste tijd om een bedrijf te starten niets te maken met hoe oud je bent; het is namelijk eerder een kwestie van waar in je leven je staat en of je bereid, maar zeker ook in staat, bent om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Wat te doen als je een ondernemer wilt worden?

Op het moment dat je plannen hebt om zelf een bedrijf te gaan starten en aan de slag te gaan als zelfstandige, dan zijn er een heleboel dingen om over na te denken voordat je definitief de knoop doorhakt en gaat ondernemen:

 • Je persoonlijkheid: niet ieder mens beschikt over de vereiste persoonlijkheidskenmerken om als eigenaar van een bedrijf goed te gedijen. Afgezien van de uitgebreide kennis over de specifieke bedrijfstak of sector waar je je successen wilt boeken als ondernemer, zal een zekere mate van zelfwerkzaamheid en een verscheidenheid aan organisatorische-, management- en marketingvaardigheden aanwezig dienen te zijn. Dit geldt uiteraard ook voor het om kunnen gaan met klanten en leveranciers. Indien je denk klaar te zijn voor het starten van een bedrijf, maar je nog wel bezorgd bent over de vraag of je de juiste eigenschappen en houding hebt ten opzichte van het ondernemerschap, dan zul je eerst moeten gaan werken aan de vaardigheden die hiervoor nodig zijn, maar waar je in tekortschiet.
 • Je financiële situatie: is een belangrijk punt om over na te denken als je een bedrijf wilt gaan starten. Hoe groot is bijvoorbeeld het financieel risico dat je je kunt permitteren? Indien je momenteel in een stabiele werksituatie zit en een gezin moet onderhouden, dan zul je immers volledig voor jezelf in moeten staan en op het succes van je bedrijf kunnen vertrouwen. Alleen als je een erg goede band hebt met je huidige werkgever, dan kan er wellicht een manier worden gevonden om een contractuele regeling te treffen zodat je financieel wat sterker komt te staan. Het starten van een bedrijf op zich kan eveneens gepaard gaan met aanzienlijke starterkapitaal. Deze kosten kunnen soms zelfs een ware aanslag plegen op je vermogen, bijvoorbeeld omdat je bepaalde apparatuur aan moet schaffen, een bedrijfsruimte moet gaan huren, en personeel in dienst moet gaan nemen. Het is dus noodzakelijk dat je voldoende spaargeld achter de hand hebt, je kunt rekenen op de financiële steun van familie en/of vrienden, geld kunt lenen van een officiële kredietverstrekker of je bedrijf kunt financieren met het eigen vermogen van geïnteresseerde investeerders.
 • Effect op je gezin: als je getrouwd bent dan dien je je goed bewust te zijn van het feit dat het starten, maar later ook het goed blijven runnen, van een bedrijf een heuse familieaangelegenheid is. Afgezien van het feit dat de financiële beslissingen ten aanzien van je gezin altijd boven het starten van een bedrijf dient te staan, zal je onderneming over het algemeen veel meer van je tijd in beslag nemen dan een reguliere baan. Bovendien zal deze situatie meestal jarenlang aan blijven houden. De tijd die je in je bedrijf steekt, en de bijbehorende spanningen en onzekerheden, van een zaak die draaiende gehouden moet worden, kan een onnodige druk veroorzaken op familierelaties. Hierbij dient overigens wel gezegd te worden dat het betrekken van familieleden bij je bedrijf ook erg gunstig kan zijn. Naast het bieden van hulp kunnen je partner en eventuele kinderen (als deze bij je in dienst zijn) een aantal belangrijke fiscale voordelen hebben. Daarnaast zijn er een aantal extra voordelen verbonden aan een bedrijf dat je vanuit je huis kunt runnen, zo hoef je bijvoorbeeld (minder vaak) oppas te regelen voor de kinderen en/of huisdieren. 

Ideeën voor het starten van een bedrijf

Vandaag de dag zijn er tal van bedrijven die je zou kunnen beginnen. In een heleboel gevallen lukt dat zelfs al met een beperkt startkapitaal, met weinig investeringen of zonder dat je er (veel) de deur voor uit hoeft. Je kunt onder andere denken aan het starten van een eigen bedrijf als:

 • kinderoppas,
 • personal assistent,
 • boodschappenservice,
 • studiebegeleider,
 • tekstschrijver,
 • dierenverzorger of hondenuitlaatservice,
 • tuinaanleg en/of –onderhoud,
 • kleermaker of- kledingreparateur,

Een bedrijf starten kan soms heel goed voortvloeien uit een hobby waar je dol op bent of een schoolvak waar je in uitblonk. Door voor een bedrijf te kiezen waar je met plezier je bed voor uitkomt, is de kans een stuk groter dat je successen gaat boeken. Je weet namelijk niet alleen waar je mee bezig bent, maar je vindt ook steeds weer nieuwe motivaties om door te gaan totdat je bepaalde doelen hebt bereikt. Op het moment dat je er zelf van overtuigd bent dat je het aankunt om een bedrijf te gaan starten, dan is het tijd geworden om in actie te komen en je mogelijkheden te gaan verkennen. Voor je het weet ben je dan immers de trotse eigenaar van een goed lopende onderneming waar je zelfs een aardig belegde boterham mee kunt verdienen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20