Wall Street tankt vertrouwen richting toespraak Powell

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger geëindigd, terwijl de langlopende obligatierentes daalden en economische data beter waren dan verwacht. De S&P 500 steeg 1,4 procent op 4.199,12 punten, de Dow Jones index won 1,0 procent op 33.291,78 punten en de Nasdaq sloot 1,7 procent hoger bij een stand van 12.639,27 punten.

Het sentiment kreeg donderdag een impuls dankzij extra stimuleringsmaatregelen in China, waaronder een stimuleringspakket van 146 miljard dollar voor met name infrastructuur. Ook Amerikaanse macrodata vielen mee.

Zo werd bekend dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal minder hard is gekrompen dan bij een eerdere raming werd gemeld. Het bruto binnenlands product daalde in het tweede kwartaal op jaarbasis met 0,6 procent, terwijl de krimp eerder nog werd geraamd op 0,9 procent. De PCE prijsindex steeg in het tweede kwartaal met 7,1 procent, terwijl de kernprijzen met 4,4 procent opliepen

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is vorige week gedaald met 2.000 tot 243.000 aanvragen, terwijl de markt rekende op 255.000 aanvragen. Het cijfer van een week eerder werd met 5.000 neerwaarts bijgesteld naar 245.000.

“De krimp [van het bbp] was kleiner dan verwacht en de arbeidsmarkt blijft solide”, concludeerde marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade op basis van de data.
 
“Het gaat echter om het bbp in het derde kwartaal. Als er dan sprake is van een redelijke groei, dan geeft dit de Fed meer vuurkracht om de rentes verder te verhogen en de inflatie omlaag te brengen”, aldus Aslam, die geen grote reactie zag van de markt, omdat de focus ligt op Jackson Hole.

“Dat zal enorme volatiliteit voor de markten met zich meebrengen als de Fed daar met een verrassing komt”, verwacht Aslam.

Wall Street kijkt reikhalzend uit naar een toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell op vrijdag om 16:00 uur tijdens de jaarlijkse centrale bankenbijeenkomst in Jackson Hole in Wyoming.

De markt hoopt inzicht te krijgen in toekomstige renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank en hoopt vooral ook te horen hoe groot de renteverhoging in september wordt. Marktkenners twijfelen echter of Powell daar dieper op in zal gaan.

Fed-bestuurder Patrick Harker van de Philadelphia Fed, die dit jaar geen stemrecht heeft, zei donderdag dat de federal funds rate verder omhoog kan tot boven de 3,40 procent, en dat de Fed daarna een tijdje moet wachten met vervolgstappen.

Als de rentes boven de 3,4 procent komen, gaat de economie dit merken, aldus Harker.

De CME FedWatch Tool schat de kans op een renteverhoging van 50 basispunten momenteel in op 39,5 procent en de kans op een verhoging met 75 punten op 60,5 procent.

“De markt is de afgelopen dagen steeds nerveuzer geworden over de toespraak van Powell en heeft de obligatierendementen fors zien stijgen in de verwachting dat hij een agressieve boodschap zal afgeven”, zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde donderdag wel licht lager op 3,03 procent, terwijl de 30-jarige rente daalde tot 3,24 procent. De tweejarige variant steeg naar 3,40 procent.

De euro/dollar handelde donderdagavond op 0,9980. 

De olieprijs is donderdag gedaald. Bij een settlement van 92,52 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2,5 procent goedkoper. De gasprijzen zijn donderdag weer gestegen.

Oliehandelaren zijn “gefocust op twee dingen”, volgens Aslam. “Dat is de mogelijkheid dat er een Iraanse nucleaire deal komt en nog belangrijker, hoe de productie van het OPEC-kartel zich zal ontwikkelen”, aldus de marktanalist.

Bedrijfsnieuws

Nvidia sloot zo’n 4 procent hoger. Het techbedrijf presteerde het afgelopen kwartaal in lijn met een eerder afgegeven winstwaarschuwing, terwijl de omzetverwachting voor het lopende kwartaal tegenviel.

Peloton daalde bijna 19 procent na cijfers. De Amerikaanse leverancier van fitnessapparatuur is het afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers gedoken, nadat de omzet daalde. Peloton waarschuwde ook dat het gedurende enkele maanden meer geld zal uitgeven dan er binnenkomt.

Salesforce boekte het afgelopen kwartaal een fors lagere nettowinst, maar op een hogere omzet. De winstdaling was met name het resultaat van hogere bedrijfskosten. Het aandeel verloor zo’n 4 procent.

Snowflake behaalde het afgelopen kwartaal een hoger dan verwachte omzet en verhoogde ook zijn omzetverwachtingen voor het hele boekjaar. Het aandeel steeg 23 procent.

GameStop daalde rond de 2 procent. De videogame-retailers verhoogt de compensatie voor sommige winkelmedewerkers met aandelen en loonsverhogingen in een poging de werknemers in zijn winkels te motiveren en te behouden.

Apple onthult op 7 september aanstaande vermoedelijk de iPhone 14, meldde de Wall Street Journal donderdag op basis van een uitnodiging die het techbedrijf heeft rondgestuurd. Het aandeel steeg zo’n 1,5 procent.

Tesla daalde bijna een half procent op 296 dollar na de aandelensplitsing van elk bestaand naar drie nieuwe aandelen die is doorgevoerd.

Meer