Wall Street lichtjes in het groen na correctie uitspraak Yellen

Net zoals de Europese beurzen is Wall Street erin geslaagd om de beursdag positief af te sluiten. Al waren de beurswinsten miniem vergeleken met die in Europa. Janet Yellen, Amerikaans minister van Financiën, heeft vandaag ook duiding gegeven bij hetgeen ze gisteren gezegd heeft over eventuele renteverhogingen.

Nadat de Europese beurzen de handelsdag fors in het groen hebben afgesloten, zijn de Amerikaanse beurzen er niet in geslaagd om die prestatie te evenaren.

De S&P500 deed er 0,1 procent bij en de Dow Jones ging er 0,3 procent op vooruit. De Nasdaq moest weliswaar opnieuw terrein prijsgeven. De index daalde met 0,35 procent. Dat komt omdat beleggers meer en meer aandacht hebben voor waardeaandelen. Ter vergelijking: de Bel20 is er vandaag 1,5 procent op vooruitgegaan. Daarmee rondde de Belgische beursindex opnieuw de kaap van 4.000 punten.

Correctie Yellen

Hoe dan ook zijn de bescheiden stijgingen (S&P500 en Dow Jones) een welgekomen geschenk na de rode beursdag dinsdag. De beleggers reageerden toen onder meer geschokt op een uitspraak van Yellen. Ze had dinsdag gezegd dat een renteverhoging wel eens nodig zou kunnen zijn om een oververhitting van de economie te voorkomen. Vandaag heeft de minister haar communicatiefout rechtgezet.

In een interview met Wall Street Journal zei ze dat een renteverhoging niet iets is wat ze aanbeveelt of voorspelt. ‘Het is aan de centrale bank om het monetair beleid te bepalen. Ik zal daarover geen opinie uitspreken’, klonk het woensdag. Ze benadrukte ook in het interview dat ze geen ontsporing van de inflatie verwacht.

Zodra er sprake is van een duurzame inflatie kunnen de centrale banken eventueel de rentes verhogen. Beleggers zijn als de dood voor een hogere rente. De centrale banken blijven er weliswaar van overtuigd dat er nog geen sprake is van een duurzame inflatie.

General Motors

Ondertussen gaat het kwartaalseizoen verder in de Verenigde Staten (VS). General Motors was één van de grote bedrijven die vandaag naar buiten is gekomen met de kwartaalresultaten. De autofabrikant boekte een aangepaste winst per aandeel van 2,25 dollar, ruim het dubbele van de analistenconsensus van 1,08 dollar. Het aandeel sloot de beursdag 4,05 procent in de plus af.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20