Wall Street in een recessie? Deze indicator, die er bijna nooit naast heeft gezeten, loert om de hoek

Wall Street in een recessie? Deze indicator, die er bijna nooit naast heeft gezeten, loert om de hoek
New York Stock Exchange (NYSE) op Wall Street – foto: NDZ/STAR MAX/IPx/Isopix

Zullen tweejarige obligaties binnenkort een hoger rendement bieden dan tienjarige obligaties (die als riskanter worden beschouwd)? In het verleden was dat bijna altijd een voorbode van een periode van recessie.

Donderdag vernamen de Amerikaanse markten het slechte nieuws over de inflatie, die in januari tot 7,5 procent op jaarbasis steeg. Dit bracht een verkoopgolf op gang op de aandelenmarkt, maar ook bij staatsobligaties.

Het rendement op tienjarige staatsobligaties is voor het eerst sinds 2019 boven de 2 procent geklommen. Aan het einde van 2021 lag het nog rond de 1,5 procent. Ook het rendement op tweejarige obligaties is gestegen, en dat baart beleggers zorgen. Sinds het begin van het jaar zijn die met 110 procent gestegen tot 1,5 procent vandaag.

Waarom is dit verontrustend? Het risico op obligaties met een looptermijn van 10 jaar is moeilijker te voorspellen, dus verwachten beleggers daar een hogere rente. Maar als de rente op tweejaarsobligaties hoger is dan de rente op tienjaarsobligaties, betekent dit dat de komende twee jaar onvoorspelbaarder zijn dan de komende tien jaar. Beleggers verwachten dus een aanzienlijke en snelle verslechtering van de markt. Dit verschijnsel wordt een omgekeerde of negatieve rendementscurve genoemd.

Voorloper van recessie

De San Francisco Federal Reserve heeft de rekensom gemaakt, meldt CNN. Uit een in 2018 gepubliceerde studie blijkt dat sinds 1955 elke negatieve rendementscurve volgt op een periode van recessie. Op één uitzondering na kwam de recessie er niet, maar wel een economische terugval (midden jaren zestig). In totaal zijn er negen recessieperiodes geweest.

Dus staan investeerders op de uitkijk. Voor Jim Reid, een strateeg bij de Deutsche Bank, is dit een “onheilspellend signaal”. De vrees bestaat dat de Fed (de Amerikaanse centrale bank) te snel zal handelen en het momentum van de economie, die na de eerste schok van de pandemie weer op gang komt, zal afsnijden, waardoor een recessie zal aanbreken.

Een echt betrouwbare indicator?

Er is echter één voorbehoud. De studie van San Francisco Fed stopt in 2018. In 2019 is er echter sprake van een omgekeerde rendementscurve, verklaart Michael Hewson, marktanalist bij CMC Markets, zonder iets bijzonders te voorspellen. Er was een recessie in 2020, maar die kwam er omwille van de coronacrisis. Voor hem is de omgekeerde rendementscurve dus “niet noodzakelijk een zeer betrouwbare indicator” voor een nakende depressie.

Het zou echter een “waarschuwing aan de Fed kunnen zijn dat een te snelle verstrenging van het monetair beleid meer schade zou kunnen toebrengen dan verwacht”, vervolgt hij. Wat hij meer vreest dan een recessie is stagflatie. Stagflatie is een situatie waarin de inflatie hoog is, de economische groei vertraagt, en de werkloosheid steeds hoog blijft. “Dat is op dit moment de grootste zorg – dat de inflatie het bbp zal beginnen overtreffen”, zegt Hewson.

Voor 2022 voorspelt het Internationaal Monetair Fonds een groei van de Amerikaanse economie van 4 procent. In 2021 steeg het bbp van de VS met 5,6 procent.

(am/lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00