Waarom zakenlui best in business class vliegen

Zakenreizigers kunnen tijdens hun verplaatsingen niet altijd op de beste services rekenen. Dat laat het budget van hun onderneming vaak niet toe. Maar toch kunnen signalen worden opgevangen dat vele ondernemingen zich tegenover zakelijke verplaatsingen minder gierig beginnen op te stellen. Dat zegt Scott McCartney, luchtvaartspecialist bij de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal.

Met een soepeler benadering hopen deze bedrijven volgens hem een belangrijk deel van het ongenoegen bij hun zakenreizigers te kunnen wegnemen, in een streven om minder vaak met burnout en personeelsverloop te worden geconfronteerd.

Tevredenheid

“Er heerst bij zakenreizigers al langere tijd ongenoegen over de kwaliteit van hun verplaatsingen,” zegt Scott McCartney. “Die situatie is de jongste jaren echter nog gevoelig verergerd. De bezettingsgraad van de vliegtuigen neemt toe, zodat er ook een grotere drukte is beginnen te heersen.”

“Bovendien vragen vele ondernemingen aan hun zakenreizigers dat tijdens de vlucht een aantal bijkomende taken zouden worden uitgevoerd. Die problemen zorgen er niet alleen voor dat rustmomenten verloren gaan, maar kunnen ook de jobtevredenheid ondermijnen. Bedrijven beginnen echter steeds vaker experimenten op te zetten om voor die knelpunten een oplossing te zoeken.”

“Inspanningen om het ongenoegen van de zakenreizigers weg te nemen, kunnen de onderneming belangrijke voordelen opleveren,” aldus McCartney. “Personeelsverloop kan bijzonder veel kosten. Vervangers moeten immers worden gevonden en opgeleid. Dat kan uiteindelijk veel duurder uitvallen dan een programma dat zakenreizigers een comfortabelere verplaatsing aanbiedt.”

Hij wijst erop dat voor vele werknemers de kwaliteit van de zakenreizen zelfs al vaak een element van de onderhandelingen met een potentiële toekomstige werkgever is geworden, naast het salaris, bonussen en andere bijkomende voordelen.

Voordelen

Bedrijven zoals Topaz International, TripActions en Egencia hebben inmiddels programma’s ontwikkeld die ondernemingen de mogelijkheid biedt om aan de verlangens van hun zakenreizigers tegemoet te komen.

“Dat kan weliswaar enigszins worden gelinkt aan de verbeterde economische omstandigheden,” erkent McCartney. “Wanneer de conjunctuur weer in neergaande lijn gaat, zou dat misschien opnieuw kunnen worden teruggedraaid, maar toch lijken veel ondernemingen het voordeel van een betere reiskwaliteit voor hun medewerkers te erkennen.”

Volgens Bradley Seitz, topman van Topaz, wordt onder meer business class niet langer exclusief voor de hogere bedrijfskaders, maar ook voor andere zakenreizigers, gereserveerd.

Wanneer zakenreizigers gevraagd wordt naar maatregelen die hun loyaliteit tegenover hun werkgever zoudenkunnen versterken, verwijst 31 procent naar de toegang tot business class tijdens verplaatsingen die meer dan zes uur in beslag nemen. Daarna volgen een beperking van de persoonlijke tijd die voor zakenreizigers zou moeten worden opgeofferd (30 procent) en betere hotels (26 procent).Een kwart vroeg gezondere maaltijden en meer beweging.

Tevens moest worden vastgesteld dat ongeveer 15 procent van de ondervraagde zakenreizigers aanwijzingen van symptomen van een burnout zou laten blijken. Die problemen zouden vooral te wijten zijn aan een veelheid van nachten die weg van huis moeten worden doorgebracht (41 procent), gevolgd door een gebrek aan slaap tijdens de verplaatsingen (34 procent) en een algemene reisstress (33 procent).

Daarnaast werd ook gewezen op een verandering in dieet en andere gezonde gewoontes (27 procent) en een gebrek aan appreciatie door het management (18 procent).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20