‘Vliegtuigen met veel eerste- en business class passagiers krijgen straks voorrang bij het landen’

Vliegtuigen die meer business- en eersteklaspassagiers vervoeren zouden in de toekomst voorrang krijgen om te landen op vliegtuigen die een groter aantal passagiers in economy class vervoeren. Dat zegt Richard Deakin, de CEO van National Air Traffic Services, in een gesprek met de Sunday Times (betaalde toegang).

Volgens hem zullen de luchtverkeerleiders in de toekomst over voldoende informatie over de aan boord aanwezige passagiers beschikken om voorrang te geven aan vliegtuigen met mensen die een connecterende vlucht moeten halen en ‘om evidente commerciële redenen’ aan vliegtuigen die passagiers vervoeren ‘met een hoge waarde,’ zijnde premium klanten en frequent flyers.

Waarnemers vragen zich af zo niet de volledige filosofie achter het luchtverkeer in vraag wordt gesteld, omdat tot nog toe het principe ‘first-come, first-served’ basis van toepassing is en luchtverkeerleiders de veiligheid, eerder dan de commerciële belangen voorrang geven.

Verder wordt op de gespecialiseerde site Travel Mole opgemerkt dat het wijzigen van de landingspositie van een vliegtuig enkel van toepassing kan zijn voor vluchten van één en dezelfde luchtvaartmaatschappij onderling en nooit voor die van verschillende luchtvaartmaatschappijen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20