Waarom kreeg de briljante wetenschapper Stephen Hawking nooit de Nobelprijs?

Een van zijn geniaalste en bekendste wetenschappers ter wereld is deze week overleden. Stephen Hawking deed, ondanks de zware ziekte ALS en de verlamming als gevolg daarvan, belangrijke ontdekkingen over zwarte gaten en de oerknal. Toch kreeg hij nooit een Nobelprijs, vreemd voor velen, maar eigenlijk heel logisch.

Stephen Hawking was een van de belangrijkste kosmologen ooit en deed heel wat belangrijke ontdekkingen over het ontstaan van het heelal en over zwarte gaten. Dat hij ondanks zijn zware spierziekte ALS toch in slaagde om die moeilijke thema’s met zijn spraakcomputer verstaanbaar uit te leggen, maakte hem bij een breed publiek populair.

Geen Nobelprijs

Na zijn dood eerder deze week wijzen wetenschappers in heel de wereld erop hoe belangrijk Hawking was en hoe vooruitstrevend zijn werk was. Toch won de briljante wetenschapper nooit de Nobelprijs, iets wat postuum niet meer mogelijk is.

Veel mensen reageren op sociale media verbaasd toen ze tot die vaststelling kwamen, maar eigenlijk is het ontbreken van Stephen Hawking tussen de lange lijst met Nobelprijswinnaars nochtans vrij eenvoudig, veel eenvoudiger dan zijn complexe theorieën alleszins. 

“Nog miljarden jaren duren om stellingen van Hawking te bewijzen”

De prestigieuze prijzen worden jaarlijks in Stockholm worden uitgereikt aan ontdekkingen die bewezen en bevestigd zijn door waarneembare data en daar zit bij Hawking het probleem. Hoewel de theorieën van de wereldberoemde kosmoloog door de meeste wetenschappers als waarheid aanzien worden, is er volgens schrijver Timothy Ferris geen manier om ze te bewijzen. “Het zal nog miljarden jaren duren voor we zijn stellingen over zwarte gaten kunnen waarnemen”, legt hij uit.

Toch erkent ook de Zweedse Koninklijke Academie voor Wetenschappen, die de Nobelprijzen voor Natuurkunde en Scheikunde toekent, het belang van de wetenschapper Stephen Hawking. “Hij heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de wetenschap”, reageerden zij op zijn dood. “Zijn levenspad toont aan dat er veel meer is in de wereld dan de Nobelprijs.

Presidential Medal of Freedom

Hawking had in zijn leven overigens geen tekort aan erkenning. Hij is onder andere bestuurslid van de hoog aangeschreven Royal Society en kreeg van hen ook de Copley Medal, de oudste wetenschapsprijs ter wereld.

Ook is hij Commandeur in de Orde van het Britse Rijk, een titel juist onder Sir. Toenmalig Amerikaanse president Barack Obama gaf hem in 2009 de Presidential Medal of Freedom, de hoogste prijs die burgers kunnen krijgen in de Verenigde Staten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20