Waarom jongeren anders met geld moeten omgaan dan hun ouders

 

Millennials die een eigen leven op gaan bouwen, worden over het algemeen geconfronteerd met een compleet ander financieel beeld dan dat van hun ouders toen deze voor het eerst op eigen benen moesten staan. Het is dan ook van groot belang om de verschillen te leren herkennen en op die manier de nodige veranderingen aan te kunnen brengen, zodat je de aanpassingen aan kunt brengen in de wijze waarop je omgaat met je geldzaken in vergelijking tot hoe je ouders dat deden. Het is essentieel om een ​​solide plan op te stellen zodat je daadwerkelijk stappen kunt gaan maken met betrekking tot je financiën en je goed voor kunt gaan bereiden op je pensioen. Later kun je dan zorgeloos van je oude dag gaan genieten. Een aantal veranderingen dat als een millennial aan zou moeten brengen op financieel vlak hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Manier 1. Neem je pensioen nu al serieus

Als een millennial is het van cruciaal belang om de planning voor je pensioen uiterst serieus te nemen. De sociale zekerheid is vandaag de dag namelijk onderhevig aan allerlei veranderingen en de bedragen die uiteindelijk uit zullen worden gekeerd, zijn zelfs op hun weg terug wanneer je te lang wacht met het goed regelen van je financiële oudedagsvoorzieningen. Dit wil dus zeggen dat wanneer de sociale zekerheid, op het ogenblik dat je met pensioen gaat, niet hetzelfde bedrag zal hebben bereikt (in vergelijking tot het bedrag dat je ouders verwachten voor hun pensioen uitgekeerd te krijgen). 

De oplossing is om op een zeer actieve manier voor je pensioen te gaan sparen, bijvoorbeeld met behulp van een speciaal pensioenspaarplan. Op het moment dat je plannen hebt om vroegtijdig met pensioen te gaan, zul je zelfs nog extra spaargelden op moeten gaan bouwen zodat je later meer geld tot je beschikking zult hebben om in je levensonderhoud te kunnen voorzien en alle andere kosten eveneens goed kunt dragen. Bovendien kun je zo voorkomen dat je een boete moet gaan betalen voor een vervroegde uittreding. Indien je niet zeker weet welke stappen je precies moet nemen op dit vlak dan kun je uiteraard altijd advies en tips vragen bij een erkend financiële adviseur. Deze persoon heeft zich namelijk gespecialiseerd in het, op de meest efficiënte manier, investeren van geld en kan je dus prima helpen als je er zelfs niet helemaal uitkomt.

Manier 2: Ga aan de slag met de aflossing van studieschulden

Millennials zijn mensen die na hun afstuderen met een hoge schuldenlast door het leven moeten gaan: ze hebben immers vaak één of zelfs meerdere studieleningen op hun naam staan die nog afgelost dienen te worden. Deze schulden zullen dan ook zeker de manier veranderen waarop ze om zullen gaan met hun geldzaken. Het hebben van schulden beïnvloedt namelijk alles in hun leven, variëren van het kopen van een huis tot de soort vakanties dat er zal worden geboekt. 

Op het ogenblik dat je eenmaal af bent gestudeerd aan een hogeschool of universiteit, dan is het om die reden essentieel dat je je studieleningen zo snel mogelijk aan gaat pakken, en dus weg gaat werken. Er zijn vandaag de dag zelfs handige programma’s beschikbaar die je absoluut kunnen helpen bij het terugbetalen van (studie)leningen. Hierbij zul je echter wel een aantal offers dienen te brengen om zo snel mogelijk de openstaande schulden af te kunnen betalen. 

Indien mogelijk dien je zelfs de afbetalingen van je (studie)leningen te verdubbelen om vervolgens andere doelen die je jezelf hebt gesteld eerder te kunnen bereiken. Een goede manier om dit te doen, is door extra inkomsten te vergaren door freelance werkzaamheden te gaan verrichten of door een tweede baan erbij te nemen. Deze extra boost van je inkomsten zal je namelijk de ruimte bieden om je openstaande schulden weg te werken. 

Manier 3 Planning van je professionele loopbaan

De arbeidsmarkt is tegenwoordig veranderd ten opzichte van de tijd dat de zogenaamde babyboomers vaak begonnen met werken voor een bedrijf. Ze gingen dan doorgaans een arbeidscontract aan voor het grootste deel van hun professionele loopbaan. Er werd ion die tijd dan ook niet veel gedaan aan wat nu als jobhoppen bekend staat. Tegenwoordig is het voor veel mensen dan ook belangrijk om steeds alert te zijn voor nieuwe banen bij nieuwe bedrijven en dus nieuwe kansen op een nog betere toekomst. 

Het komt momenteel dan ook frequent voor dat mensen vaker promotie maken en hoger op de carrièreladder klimmen door van functie en/ of bedrijf te veranderen. Wanneer je dit soort stappen wilt zetten tijdens je loopbaan dan is het essentieel om je CV up to date te houden zodat je vrijwel direct van baan kunt wisselen als er een interessante job je levenspad kruist. Je zult je dus de vaardigheid eigen moeten maken om voortdurend en snel te kunnen veranderen. Bovendien zul je moeite moeten blijven doen om op de hoogte te blijven van de veranderende technologie en ook op deze gebieden je persoonlijke vaardigheden bij te werken. Je kunt zelfs overwegen om als zelfstandig ondernemer aan het werk te gaan of om een eigen bedrijf op te starten. 

Manier 4 Geld sparen in de vorm van een persoonlijk noodfonds

Geld sparen zal voor elke millennial eigenlijk een prioriteit dienen te zijn. Er zijn namelijk een uiteenlopend aantal redenen om geld te gaan sparen. Een van deze redenen is het opbouwen van een persoonlijk noodfonds dat je zou kunnen helpen als je je door moeilijke financiële tijden moet worstelen. Een noodfonds dat al je kosten voor de duur van een paar maanden kan dekken, kan immers erg handig zijn op het moment dat je plotseling je baan hebt verloren, maar eveneens als je te maken krijgt met onverwachte uitgaven, zoals wanneer er zich een medische noodsituatie voor heeft gedaan die de nodige kosten met zich mee zal brengen. 

Daarnaast zal het sparen voor het kunnen verrichten van een aanbetaling voor een eigen woning je kunnen helpen om een beter huis te kopen in een regio waar je het liefst zou willen wonen voor een langere periode. Sparen om je persoonlijke doelen te kunnen bereiken, zal je dus ook helpen om je dromen uit te laten komen, zoals die dure vakantie waar je al jaren van droomt of je in de gelegenheid stellen dingen te doen waar je al enige tijd naar verlangd hebt. Op het moment dat je je eenmaal uit de schulden hebt weten te werken en al je aandacht kunt richten op het sparen van geld, dan kun je je persoonlijke doelen dus aanzienlijk makkelijker bereiken.

Manier 5 Stop direct het gebruik van kredietkaarten

Het gebruik van je kredietkaart(en) kan je, uiteraard afhankelijk van het soort kaart(en) dat je bezit, in een financiële afgrond storten en zelfs leiden tot een persoonlijk faillissement. Natuurlijk zal de kans op financiële miserie sterk afhangen van de soort kredietkaart(en) dat je gebruikt en de voorwaarden en kosten die eraan zijn verbonden. Het gebruik van een kredietkaart zal bovendien een aanzienlijke invloed uitoefenen op je kredietscore.

Om die redenen is het dan ook zaak om, als je deze kaarten echt niet meer nodig hebt, direct met het gebruik ervan te stoppen. Je hebt dan immers geen financiële verplichtingen meer waar je elke maand mee geconfronteerd zult worden en die een enorme druk op je begroting kunnen betekenen. Wanneer je dan ook vrij bent van schulden, en dan in het bijzonder van de consumptieve schulden zoals die van een kredietkaart, zullen er een heleboel deuren voor je open gaan en ook zullen er zich tal van nieuwe mogelijkheden op je pad komen. Stop het gebruik van je kredietkaart(en) dus direct door je volledig te richten op de aflossing van de bijbehorende schuld. Hoe eerder je met het gebruik van je kredietkaart(en) kunt stoppen, hoe meer mogelijkheden je in de toekomst zult krijgen omdat consumptieve leningen immers al snel hoog op kunnen lopen en indien je het maximum uit deze kaarten wilt halen, dan kan het zelfs enorm lastig zijn om rond te komen. 

Manier 6 Je begroting onder controle weten te houden

Een manier om anders met geld om te gaan, zal voor millennials ook betekenen dat ze alle controle krijgen, en natuurlijk houden, op hun geldzaken. Dit kunnen ze doen door hun begroting op een goede manier leren te beheren. Het opstellen van een begroting kan je namelijk prima helpen om al je beoogde doelen te bereiken. Een heleboel mensen die nu nog worstelen met hun financiën en zich behoorlijk wat zorgen maken over hun pensioen, vrezen vaak dat ze nooit echt het budgetteren onder de knie zullen krijgen. Ze weten immers vaak niet beter dan dat ze van salaris naar salaris kunnen leven.

Voor deze groep mensen zal het dan ook niet meevallen om met onverwachte kosten om te gaan als ze niet bereid zijn om met een begroting aan de slag te gaan. Een begroting biedt je immers de mogelijkheid om deze vicieuze cirkel te doorbreken en een nieuwe weg in te slaan. Het is dan ook essentieel dat je vandaag nog een begin maakt met het maken en gebruiken van een degelijke begroting. De rest van je leven zul je immers je voordeel kunnen doen als je precies weet hoeveel geld er binnenkomt en weer uit wordt gegeven aan welke zaken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20