Waarom je best even wacht om je woning te renoveren

Wie vandaag zijn woning wil renoveren, betaalt fors meer dan vorig jaar. De prijzen van de belangrijkste materialen zijn gestegen in vergelijking met de zomer van 2020. Veel aannemers werken daarom met dagprijzen, leert een rondvraag de Confederatie Bouw, waarover Het Laatste Nieuws bericht.

Waarom is dit belangrijk?

Door de coronacrisis zijn de prijzen van heel wat grondstoffen fors gestegen. Dat is onder meer slecht nieuws voor wie wil renoveren of bouwen. De evolutie van de grondstofprijzen heeft immers een stevige impact op de prijzen van bouwmateriaal. De prijs van hout is bijvoorbeeld verdubbeld in vergelijking met vorig jaar.

Wie dit jaar een woning in Vlaanderen koopt en die binnen de vijf jaar renoveert, kan een renteloze renovatielening tot 60.000 euro afsluiten bij de Vlaamse overheid. De bedoeling is om de Vlaming energiezuinig te laten renoveren. Dat is een mooie geste van de overheid, maar die komt er net op een moment dat de prijzen van de belangrijkste bouwmaterialen fors zijn gestegen.

Dalend aanbod, stijgende vraag

“De prijzen van de belangrijkste isolatiematerialen voor huizen, PIR en PUR, zijn met wel 90 procent gestegen. Pakweg spouwisolatie Eurowall wordt nu verkocht aan 26,5 per m³, terwijl dat vorig jaar 15,12 euro per m³ was. De staalprijzen zijn dan weer 30 procent gestegen, bij hout zitten we zelfs met een prijsverdubbeling“, zei André De Groote, voorzitter van FEMA, de Belgische beroepsvereniging voor professionele handelaren in bouwmaterialen woensdag in een reactie aan Het Laatste Nieuws.

De stijgende prijzen zijn onder meer het gevolg van de coronacrisis. Tijdens de lockdownperiodes zijn veel transport- en productielijnen stilgevallen. Daarnaast is er ook een nijpend tekort aan grondstoffen. Dat terwijl er meer en meer mensen hun woning zijn beginnen renoveren tijdens de lockdownperiodes. De producenten slagen er tot op vandaag niet in om de toenemende vraag bij te benen.

Problemen met levertermijnen

Voorts zijn er ook problemen met de levertermijnen. Volgens Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder bij de Confederatie Bouw, hebben acht op de tien bouwfirma’s te maken met bevoorradingsproblemen van twee tot vier weken.

Door het tekort aan grondstoffen en problemen met de levertermijnen werkt 41 procent van de aannemers vandaag met een dagprijs, leert een rondvraag van de Confederatie. 35 procent neemt een herzieningsclausule voor onvoorziene omstandigheden op in nieuwe contracten.

Vorige maand bleek ook al dat de prijzen voor zonnepanelen zijn gestegen als gevolg van de coronacrisis. Wie zonnepanelen plaatst, betaalt tot 15 procent meer. Het is met andere woorden niet goedkoop voor wie deze zomervakantie aanpassingen aan zijn woning wil doen.

De renteloze lening van de Vlaamse overheid kan enigszins soelaas brengen, maar wie wacht om te renoveren, kan op een later tijdstip naar alle waarschijnlijkheid goedkoper renoveren. Indien je niet langer in aanmerking komt voor een renteloze lening bij de Vlaamse overheid, kan je alsnog een lening afsluiten bij de bank. Door de huidige rentesituatie blijven dergelijke leningen zeer goedkoop. De tarieven schommelen tussen de 2 en 3 procent.

Lees ook:

(jvdh)

Meer