Waarom het zo belangrijk is dat Apple weggaat bij Intel

Op de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie heeft Apple een eigen chip voorgesteld. Daarmee gaat Apple opnieuw weg bij Intel.

Wat? De nieuwe generatie Macs krijgt een heel eigen chip, de Apple Silicon. Die moet tegen het einde van het jaar op een nieuwe generatie Macs draaien. Binnen twee jaar moet Intel helemaal uit het bedrijf gefaseerd zijn.

Hoe belangrijk voor Apple is dit? Topman Tim Cook had het over een ‘historische dag’, maar eigenlijk hebben de iPhones al eigen chips. Apple had trouwens tot 2006 eigen hardware. Helemaal nieuw is de Apple Silicon dus niet.

Maar: Het is wel een slag in het gezicht voor Intel, dat nu niet meer zal gebruikt worden in een van de populairste merken ter wereld. Eerder zeiden de geruchten dat Apple zou overschakelen op de concurrentie, die bleken niet waar te zijn.

Wat betekent het concreet? In eerste instantie is dit nieuws vooral voor ontwikkelaars erg belangrijk. De apps voor iPhone en Mac krijgen zo namelijk dezelfde architectuur. Er staat een nieuwe versie van Office voor Mac klaar. Adobe wist van de verhuizing en heeft een nieuwe app in de steigers staan. Ook Final Cut Pro en Lightroom zijn klaar voor de nieuwe chip.

Wat met de oude apps? U krijgt nog enkele jaren ondersteuning voor deze apps, heeft Apple beloofd.

Lees hier alles over iOS14!

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20