Een van de vragen die in een groot aantal gevallen gesteld zal worden tijdens een sollicitatiegesprek is: “Waarom wil je deze baan op gaan zeggen?” of “Waarom heb je baan opgezegd?” Als je je besluit al definitief hebt gemaakt en ontslag hebt genomen bij je vorige werkgever. Personen die belast zijn met de screening van sollicitanten zullen in de regel ook vervolgvragen gaan stellen om te achterhalen wat de reden is van je vertrek bij een eerdere werkgever. Je kunt dus ook tijdens een sollicitatiegesprek ook vragen verwachten als, zoals:
- Heb je deze functie vrijwillig opgezegd of werd je ontslagen?
- Ben je op goede voet weggegaan bij je vorige werkgever?
- Kun je een geldige reden noemen waarom je bent gestopt met werken voor je vorige werkgever?
Het antwoord dat je geeft, zal voor je gesprekspartner deuren openen en hem, of haar, een inkijkje geven in je persoonlijkheid op het werk en je eventuele toegevoegde waarde voor het bedrijf.
Goede voorbereiding is het halve werk
Voordat je een sollicitatiegesprek gaat voeren, is het aan te bevelen om je grondig voor te bereiden op de typische vragen die tijdens een dergelijk gesprek gesteld kunnen worden en oefen zelfs je achtwoorden op voorhand even zodat je veel zelfverzekerder over zult komen bij je potentiële werkgever. Door je antwoorden van tevoren al te bedenken, zul je een positief en helder beeld kunnen schetsen van je omstandigheden en de doelstellingen die je in de toekomst wilt behalen.
Op het moment dat je niet weet hoe je bepaalde antwoorden het beste kunt formuleren, of je zelfs geen idee hebt wat je eigenlijk wilt gaan zeggen, dan kun je hieronder wellicht inspiratie opdoen bij de voorgestelde reacties en de tips gebruiken om op de beste manier te reageren op vragen over de reden van je ontslag. Vervolgens zul je een stuk eenvoudiger een eigen reactie kunnen bedenken die aan zal sluiten bij je persoonlijke situatie.
Voorbeelden van antwoorden
- De reden dat ik mijn baan op heb gezegd is het feit dat mijn leidinggevende met pensioen is gegaan. Hierdoor heb ik het gevoel gekregen dat, na een aanzienlijk aantal jaren gewerkt te hebben bij deze werkgever, het tijd is geworden om een verandering door te voeren. Voor mij lijkt de ideale tijd aangebroken te zijn om een nieuwe stap te zetten en verder te gaan. Momenteel ben ik bovendien klaar om een nieuwe uitdaging aan te gaan.
- Mijn ontslag heb ik ingediend bij mijn vorige werkgever omdat ik me volledig wil concentreren op het vinden van een baan dichter bij huis. Daarnaast ben ik op zoek naar een functie waarin ik mijn vaardigheden en ervaring kan gebruiken in een andere hoedanigheid.
- Aangezien ik bij mijn vorige werkgever geen ruimte had om te verder te groeien, maar ik wel klaar ben om verder te gaan, heb ik ontslag genomen zodat ik gericht op zoek kan gaan naar een nieuwe uitdaging.
- Mijn ontslag heeft alles te maken met het feit dat ik op zoek ben naar een nieuwe uitdaging en mijn carrière wil laten groeien. Bovendien was ik niet in staat om op zoek te gaan naar een parttime baan in mijn vorige functie.
- Ik doe momenteel vrijwilligerswerk, en dol op het werk dat ik doe, maar momenteel wil ik mijn passie om gaat zetten en dat is alleen mogelijk als ik een volgende stap kan zetten op de carrièrelader.
- Aangezien mijn vorige werkgever moest gaan reorganiseren, werd mijn functie geschrapt. Door dit ontslag kan ik echter wel op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging in mijn leven en op een andere plaats mijn kennis, ervaring en vaardigheden aanwenden.
- Na een aantal jaren gewerkt te hebben in mijn laatste functie ben ik op zoek gegaan naar een bedrijf waar ik een bijdrage aan kan leveren en uit kan groeien in een omgeving die gericht is op werken in teamverband.
- Vanwege mijn interesse in een nieuwe uitdaging heb ik ontslag genomen en ben ik op zoek gegaan naar een kans om mijn vaardigheden en ervaring in te zetten in een andere hoedanigheid dan ik in het verleden voor een lange tijd heb vervuld.
- Onlangs heb ik een diploma behaald en wil ik mijn nieuwe kennis aanwenden om een nieuwe baan te vinden en me te richten op een nieuwe werkplek en uitdagingen.
- Aangezien ik er geïnteresseerd ben in een functie die me meer verantwoordelijkheden kan bieden en ik bovendien helemaal klaar ben voor een nieuwe uitdaging, heb ik besloten om weg te gaan bij mijn vorige werkgever.
- Mijn laatste baan heb ik besloten om op te zeggen zodat ik meer tijd door kon brengen met een ziek familielid. De omstandigheden zijn momenteel echter veranderd en ik kan nu weer een voltijds functie in gaan vullen.
- Elke dag ben ik erg veel tijd kwijt aan het reizen tussen mijn woonplaats en werkplek. Om die reden ben ik op zoek naar een baan dichter bij huis.
- Om eerlijk te zijn was ik eigenlijk niet van plan om van baan te gaan veranderen, maar een oud-collega heeft me deze functie aanbevolen. Toen ik de vacature door had gekeken was ik bovenal direct geïntrigeerd door het werk en het bedrijf. Deze baan lijkt me een spannende kans en een ideale manier om mijn kwalificaties in de praktijk te brengen.
- Deze functie leek me een uitstekende manier om mijn vaardigheden en ervaring op een andere manier te gebruiken. Mijn huidige baan biedt me namelijk niet veel ruimte om deze volledig te benutten.
- Het bedrijf waar ik eerst werkte heeft moeten inkrimpen en ik dacht dat het een logische stap was om een andere functie te gaan zoeken voordat mijn baan wellicht definitief geschrapt gaat worden.
Tips om een correct antwoord te formuleren
Er zijn een heleboel uiteenlopende redenen om ontslag te nemen bij een werkgever. Een aantal redenen om ontslag te nemen zijn:
- je wilt liever een hoger salaris verdienen,
- je bent van mening dat het bedrijf te chaotisch is,
- je kunt het niet goed vinden met een nieuwe manager.
Verder is het natuurlijk mogelijk dat je niet zelf je baan opgezegd, maar dat je wordt ontslagen. Niet al eerder genoemde reacties kun je overigens zomaar op tafel gooien tijdens een sollicitatiegesprek. Hoewel je wel altijd eerlijk moet zijn, zul je ook het verwerven van een nieuwe baan op een strategische manier moeten spelen en dus je antwoorden nauwkeurig formuleren. Antwoorden die je in een minder goed daglicht zullen zetten, kun je om die reden beter achterwege laten.
Hieronder hebben we gelukkig een aantal tips voor je verzameld waarmee je eenvoudig een correct en krachtig antwoord kunt formuleren:
- Vermijd negativiteit: in geen geval dien je kwaad te spreken over managers, collega’s of het bedrijf waar je werkt (of hebt gewerkt). Je kunt echter wel in grote lijnen over de doelen van het bedrijf spreken of vermelden dat je het niet eens bent met het pad dat de onderneming bewandeld om hun doelen te bereiken. Je moet proberen om je antwoorden niet te persoonlijk te maken omdat de negativiteit terug zal vloeien naar je eigen persoon. Bovendien loop je, vooral bij kleine bedrijven de kans dat, wanneer je kwaad spreekt van een medewerker, een goede bekende van deze persoon tegenover je hebben. Je negativiteit zal dan dus tegen je gebruikt kunnen worden.
- Wees eerlijk: uiteraard hoef je niet altijd de volledige waarheid te vertellen tijdens een sollicitatiegesprek. Maar je moet wel zaken aanhalen die een goede afspiegeling zijn van de werkelijke reden van je vertrek. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je gefrustreerd bent door een gebrek aan kansen bij je vorige werkgever. Hierbij geef je vervolgens een beschrijving van enkele dingen die je graag had willen bereiken en de redenen waarom je de kans niet werd geboden om nieuwe zaken te leren en zo je vaardigheden verder te ontwikkelen. Je gesprekspartner zal je absoluut weten te waarderen als je erin slaagt om je antwoord terug te koppelen aan de reden waarom de vacante functie beter bij je verwachtingen past en waarom deze job je nieuwe, uitdagende mogelijkheden zou kunnen bieden.
- Praktijk: vanwege het feit dat je weliswaar eerlijk dient te zijn, maar je je niet overdreven bloot hoeft te geven, bij het beantwoorden van deze vraag, is het goed om van tevoren je reactie te oefenen. Dat zal je immers helpen om op een comfortabele manier een antwoord te kunnen formuleren. Dit is in het bijzonder het geval op het moment dat je ontslagen bent door je vorige werkgever. Juist als je door je vorige baas de laan uitgestuurd bent, zal het beantwoorden van deze vraag immers zenuwslopend kunnen zijn. In de regel zal het ook helpen om een kort, maar duidelijk en emotieloos antwoord te geven als je de reden van je ontslag wilt omschrijven.