Waarom er niet snel een einde zal komen aan het Chinese zerocovidbeleid

Waarom er niet snel een einde zal komen aan het Chinese zerocovidbeleid
Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

Er was vorige week sprake van enthousiasme op de Chinese beurzen. De aandelenkoersen veerden op nadat een document was uitgelekt. Daaruit bleek dat Beijing bereid zou zijn om het strenge coronabeleid te versoepelen. Maar zal het allemaal wel zo’n vaart lopen?

Waarom is dit belangrijk?

Het Chinese zerocovidbeleid zet de economische groei van het land onder druk. Er wordt gevreesd dat de groei dit jaar zal uitkomen op slechts 3 procent, wat het laagste niveau in decennia zou zijn. Maar in deze tijden van hoge inflatie kan dat een zegen zijn.

In het nieuws: een screenshot zette de Chinese markt in vuur en vlam.

  • Op die screenshot waren vier paragrafen van een overheidstekst te lezen. Daarin stond dat de Chinese overheid bereid is om het strenge coronabeleid te versoepelen. Het nieuws leidde woensdag tot een stijging van de MSCI China Index met ongeveer 450 miljard dollar.
  • Ook de markten wereldwijd veerden daardoor vrijdag met zo’n 2 à 3 procent op. De Hang Seng Index gaf maandagochtend overigens een vervolg aan de opwaartse beweging en won 2,7 procent.
  • De Chinese autoriteiten herhaalden dit weekend echter dat zij nog geen plannen hebben om het ‘Zero COVID’-beleid te lossen. Dat beleid bestaat uit herhaalde lockdowns, grootschalige PCR-testcampagnes en verplichte quarantaines voor buitenlanders die het land bezoeken.

De essentie: het einde van het zerocovidbeleid zou geen goed nieuws zijn voor de inflatie.

  • Indien de China alsnog kiest voor een versoepeling van de coronamaatregelen, zou dat de Chinese economie meer zuurstof geven. Dat zou op zijn beurt de wereldwijde inflatie verder de hoogte injagen.
  • We kijken daarbij in de richting van de energieprijzen. Door de vertraagde economische groei in China was er minder vraag naar energie. Daardoor kon Europa gemakkelijk LNG, oftewel vloeibaar gas, kopen. Ook de vraag naar olie werd ingeperkt door het zerocovidbeleid in China.
  • Een heropleving van de Chinese economische groei zal ongetwijfeld de vraag naar energie doen stijgen, wat de energieprijzen een zetje geeft.
  • In feite is het allemaal een kwestie van timing. Zo moeten we hopen dat de inflatie genormaliseerd is voordat China terugkeert naar het normale leven. Een te vroege heropleving van de op één na grootste economie ter wereld zou dus niet veel goeds betekenen voor de wereldwijde inflatie.

Wat nu? De Amerikaanse bank Goldman Sachs gelooft niet dat er op korte termijn een einde komt aan het zerocovidbeleid.

  • Eerst de cijfers: het aantal coronabesmettingen in China is gestegen tot het hoogste niveau van de afgelopen zes maanden. Er werden zaterdag 3.659 nieuwe besmettingen geregistreerd, tegenover 2.000 op woensdag.
  • Het aantal mensen in quarantaine in het land is nu zelfs toegenomen tot het hoogste peil sinds de lockdown van Shanghai in het voorjaar, merkt Capital Economics op.
  • Goldman Sachs gelooft niet dat China snel de teugels zal laten vieren. “De vaccinatiegraad onder ouderen blijft laag en het sterftecijfer onder niet-gevaccineerden blijft volgens officiële gegevens van Hongkong hoog”, laat de bank weten in een analyse, waarover CNBC bericht.
  • De Amerikaanse bank verwacht daarom dat de Chinese economie pas zal heropenen in het tweede kwartaal van 2023. “Dat zou kunnen leiden tot een stijging van de Chinese aandelen met 20 procent”, klinkt het.

(ns/as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.