Waarom elke bedrijfsleider met corporate governance bezig moet zijn

Luc Stultjens werkt als corporate governance officer voor een start-up in de luchtvaartsector. Zijn rol? Ervoor zorgden dat het bedrijf goed wordt geleid, succesvol is en meer winst maakt.

Luc Stultjens van consultancybedrijf A.S.C. heeft meer dan 40 jaar ervaring in de luchtvaartindustrie, inclusief het runnen van zijn eigen bedrijf. Momenteel werkt hij als corporate governance officer voor een start-up in de luchtvaartsector die een nieuw blusvliegtuig voor de bestrijding van bosbranden ontwikkelt. “Zij zochten iemand die het management ondersteunt, contact onderhoudt met stakeholders, met overheidsinstanties, en helpt bij het verbeteren van bedrijfscontrole, managementpraktijken, maatschappelijke verantwoordelijkheid, en uiteindelijk winstgevendheid”, vertelt Luc Stultjens. “Dat is – kort gezegd – het takenpakket van een ‘corporate governance officer’.

Wat is deugdelijk bestuur?

Corporate governance, of ‘deugdelijk bestuur’, heeft als doel maatschappelijk verantwoord gedrag binnen bedrijven te bevorderen. “Corporate governance zorgt ervoor dat regels, praktijken en processen worden opgezet voor effectief bestuur en controle, met transparantie als doel. Het centrale punt is het bevorderen van verantwoordelijkheid, integriteit en vertrouwen bij alle belanghebbenden”, verduidelijkt Luc Stultjens.

“Concreet: ik hou me niet bezig met productontwikkeling, maar wel met alle niet-productgerelateerde aspecten die van belang zijn voor het bedrijf zoals digital, legal, kwaliteit, veiligheid, en sales en marketing. Mijn rol is ervoor te zorgen dat verschillende afdelingen effectief met elkaar communiceren, eventuele stress wegnemen, en zorgen voor de juiste informatiestroom. Ik moet ook bereid zijn om een kritische rol te spelen en actief betrokken te zijn bij vele aspecten. Het is een complexe rol waarbij ik als onafhankelijke partij probeer bij te dragen aan de verbetering van functies en opdrachten binnen het bedrijf.”

Hoe vroeger, hoe beter

Corporate governance heeft soms de reputatie voor administratieve rompslomp te zorgen, of duur te zijn. Onterecht, vindt Stultjens. “Corporate governance zorgt er net voor dat een bedrijf op een verantwoorde, efficiënte en transparante manier wordt bestuurd ten behoeve van alle belanghebbenden. Het draagt bij aan het succes van het bedrijf, en een succesvol bedrijf genereert meer winst.”

Volgens Stultjens is corporate governance ook voor startende en kleine bedrijven zinvol. “Hoe vroeger je ermee begint, hoe beter. Ik zou aanraden dat familiebedrijven zich laten begeleiden. Het is ook belangrijk te beseffen dat corporate governance een proces is dat nooit is afgerond. Daarom is het zeker zinvol dat eigenaren of bedrijfsleiders er een opleiding over volgen. Ze hoeven niet per se alles zelf uit te voeren, maar het is van belang dat ze begrijpen waar het over gaat. Hierdoor kunnen ze zich openstellen voor advies en hulp, rustig en open met anderen spreken en adequaat reageren op vragen die ze eventueel krijgen.”

Meer weten over hoe je corporate governance introduceert in jouw bedrijf? Klik hier

Meer