Waarom Apple het enige grote techbedrijf is dat tegen telewerken is

In tegenstelling tot Microsoft, Google en Facebook, die allemaal hebben gekozen voor een hybride model van werken, is Apple het enige grote technologiebedrijf dat telewerken afkeurt. Waarom?

De meeste bedrijven die het zich konden veroorloven, kozen tijdens de piek van de pandemie massaal voor telewerken. Het doel was uiteraard om te voorkomen dat werknemers elkaar op kantoor zouden besmetten. Deze lange periode van telewerk heeft niet alleen de gewoonten van de werknemers veranderd, maar ook het beleid van bedrijven met betrekking tot de verplichte aanwezigheid van werknemers in hun kantoren.

Grote bedrijven als Microsoft, Google en Facebook hebben gekozen voor een hybride manier van werken, waarbij hun werknemers naar kantoor kunnen komen of thuis kunnen blijven als ze dat willen. Een beleid dat voor velen ook na de pandemie zal gelden.

Apple, de uitzondering

In tegenstelling tot andere Big Tech-bedrijven dringt Apple er bij zijn werknemers op aan om terug te keren naar kantoor zodra de situatie dat toelaat. Vanaf september zullen de werknemers van het bedrijf in Cupertino, Californië verplicht zijn om minstens drie dagen per week naar kantoor te komen – in tegenstelling tot twee dagen bij andere Big Tech-bedrijven. En dit ondanks klachten binnen het bedrijf zelf. 

Apple heeft zich veel minder opengesteld voor telewerken dan Microsoft, Google of Facebook. “We geloven dat in-person samenwerking essentieel is voor onze cultuur en onze toekomst”, zei Deirdre O’Brien, senior vicepresident van retail en mensen, in een video-opname, die de The Verge kon bekijken.

Verlaat het schip

Het gebrek aan flexibiliteit van Apple wordt door veel werknemers van het Amerikaanse bedrijf aangeklaagd. Enkele honderden van hen hebben verschillende brieven geschreven aan de bedrijfsleiders om een oplossing te vinden die voor iedereen aanvaardbaar zou zijn. Naar verluidt is Apple bijzonder onbuigzaam ten aanzien van de verzoeken van zijn werknemers om op lange termijn te mogen telewerken.

De situatie is zo gespannen tussen Apple en zijn werknemers dat sommigen onder hen hebben besloten om het bedrijf te verlaten of van plan zijn om dat te doen, vanwege het gebrek aan flexibiliteit. Anderen hebben ook aangegeven dat ze serieus overwegen om een advocaat in de arm te nemen.

Fobie voor lekken

De terughoudendheid van Apple ten aanzien van telewerken kan worden verklaard door het feit dat het bedrijf probeert te voorkomen dat nog niet uitgebrachte producten en projecten in ontwikkeling uitlekken. Zo is het ingewikkelder voor het bedrijf om toezicht te houden op werknemers wanneer ze thuis werken.

Dat Apple een zeer strikt intern beleid heeft met betrekking tot lopende projecten, is al langer bekend. Het bedrijf heeft in zijn kantoren verschillende beveiligingssystemen ingebouwd om lekken te voorkomen. Apple laat zijn werknemers ook heel strenge geheimhoudingscontracten ondertekenen om ervoor te zorgen dat ze geen informatie over niet-officiële producten onthullen.

De houding van Apple ten aanzien van telewerken ondanks klachten van werknemers kan het bedrijf duur komen te staan. Het kan afbreuk doen aan het imago van een bedrijf dat zich bekommert om het welzijn van zijn werknemers. Zoals het er nu uitziet, zal Apple zijn werknemers waarschijnlijk dwingen voor 100 procent naar kantoor terug te keren zodra de pandemie voorbij is. Het aantal werknemers dat het schip verlaat, zou de komende maanden dus kunnen toenemen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.