Waar een Starbucks opent gaan de vastgoedprijzen omhoog

Wijken die een nieuwe winkel van koffieketen Starbucks kunnen verwelkomen, mogen ook snel een stijging van de vastgoedprijzen verwachten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van de Harvard Business School, gebaseerd op gegevens van de besprekingsite Yelp.

Vastgesteld werd immers dat de opening van een filiaal van Starbucks in een wijk de waarde van de immobiliën binnen het tijdsbestek van een jaar met 0,5 procent zal doen toenemen. Opmerkelijk is daarbij echter ook dat de introductie van een Starbucks veel minder impact heeft wanneer de lokale gemeenschap al veel klanten van de keten omvat.

Gentrificatie

“Het oorzakelijk verband tussen een Starbucks en de vastgoedprijzen is niet helemaal duidelijk,” erkent onderzoeksleider Edward Glaeser, professor economie aan de Harvard Business School. “Enerzijds zou men kunnen veronderstellen dat de opening van een Starbucks de waarde van het omliggend vastgoed zou opvoeren.”

“Het zou echter ook mogelijk kunnen zijn dat de groeiende interesse van een rijkere klasse voor een buurt uiteindelijk ook Starbucks zal aantrekken. Dit nieuwe onderzoek laat alvast uitschijnen dat er wellicht met het tweede scenario rekening moet worden gehouden.”

“Het lijkt immers logisch dat restaurants reageren op de veranderende samenstelling van de populatie,” betoogt professor Glaeser nog. “Het is moeilijk aan te nemen dat de inplanting van een restaurant de bevolking van de wijk zal wijzigen.”

“Er kan dan ook worden gesteld dat Starbucks weliswaar niet aan de basis van gentrificatie ligt, maar zijn komst kan wel bepaalde trends bevestigen. Er kon immers worden vastgesteld dat de introductie van een filiaal van Starbucks weinig impact had op de lokale vastgoedprijzen wanneer de plaatselijke bevolking al een belangrijk aantal klanten van de keten telde en dus al een bepaald niveau van welvaart had bereikt.”

Onderzoek

Het onderzoek heeft volgens professor Glaeser bovendien ook aangetoond dat platformen zoals Yelp bijzonder goed geschikt zijn voor maatschappelijk onderzoek. “Cijfers van overheidsdiensten zoals het Bureau of Labor Statistics en het Census Bureau worden door economen al lange tijd gebruikt om het beleid en de economie te analyseren. “

“Dergelijke bronnen zijn bijzonder waardevol, maar hebben belangrijke beperkingen. Gegevens van Yelp zijn veel actueler dan de meeste overheidsdata. Bovendien kunnen er gegevens worden verzameld over parameters – zoals onder meer het menu, de prijzen of ratings – die elders moeilijk kunnen worden gevonden.”

“Op die manier kunnen gegevens rond voedingswinkels, cafés, restaurants en bars voor gentrificatie belangrijke informatie verstrekken,” zeggen de onderzoekers nog.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20