VW Group: “Dochtermerken Porsche en Audi krijgen toelating om in Formule 1 te stappen”

De Duitse autofabrikanten Porsche en Audi mogen in de Formule 1 stappen. Dat heeft de raad van bestuur van VW Group, het moederbedrijf van beide constructeurs, beslist. De twee autobouwers zouden over vier jaar hun opwachting in de Formule 1 maken. Het is echter nog niet duidelijk in welke vorm Audi en Porsche bij de competitie zullen worden betrokken.

Er wordt al langere tijd over een instap van de twee autobouwers in de Formule 1 gesproken. De komst van Porsche en Audi betekent in ieder geval dat de competitie op twee extra motorenbouwers beroep zal kunnen doen.

Synthetische brandstoffen

Porsche en Audi zullen in de Formule 1 hun opwachting maken op het ogenblik dat in de competitie ook nieuwe motoren worden geïntroduceerd. Die motoren zullen uitsluitend door duurzame synthetische brandstoffen mogen worden gevoed, terwijl het aandeel van de elektrische motor in de krachtbron van de wagens tot bijna 50 procent zal worden opgetrokken.

Het is volgens waarnemers niet toevallig dat de veranderende regelgeving en de instap van de twee Duitse motorbouwers samenvallen.

“De Formule 1 maakt momenteel gebruik van bijzonder complexe motoren”, merken experts tegenover de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) op. “De ontwikkeling van die krachtbron vereist een lange leertijd, met een groot risico op een mislukking.”

“De bestaande teams hebben met de opgedane expertise een grote voorsprong. Maar die situatie wordt met de introductie van een nieuw type motor helemaal anders. Bovendien krijgt de competitie met het gebruik van duurzame synthetische brandstoffen ook een milieuvriendelijker karakter.”

“Ook mag niet vergeten worden dat de teams een groter uitzicht krijgen om winst te maken”, stippen de experts nog aan. “Ferrari en Mercedes zijn daar naar eigen zeggen, dankzij de inbreng van sponsors, al in geslaagd. Ook andere teams zouden op goede weg zijn om een positieve financiële balans te realiseren.”

Motoren

De VW Group merkt wel op dat over de deelname van Audi en Porsche aan de Formule 1 nog altijd een formele beslissing moet worden genomen. Ook over de concrete vorm van die instap is nog geen duidelijk. Eerder al is gewag gemaakt van een alliantie tussen Audi en McLaren, terwijl Porsche aan Red Bull Racing zou worden gekoppeld.

Ook Sauber, dat momenteel onder de naam van Alfa-Romeo in de Formule 1 is ingeschreven, wordt als een mogelijke partner naar voor geschoven. Het is alvast uitgesloten dat de dochterbedrijven van de VW Group met een volledig nieuwe renstal op de circuits zouden verschijnen.

Ook voor de Formule 1 betekent de komst van Audi en Porsche een positieve ontwikkeling. Dankzij de twee Duitse constructeurs zal de competitie immers meer motorenbouwers tegenover elkaar kunnen brengen.

Momenteel worden de teams uit de Formule 1 slechts door vier motorenbouwers gesteund. Mercedes-Benz levert zijn motoren immers niet alleen aan zijn eigen team, maar ook aan Aston Martin, McLaren en Williams.

Ferrari deelt zijn krachtbron met Haas Racing en Alfa Romeo, terwijl Honda als motorleverancier van Red Bull en Alpha Tauri optreedt. Ook Renault heeft een eigen motor voor de Formule 1 ontwikkeld, maar levert die uitsluitend aan het eigen team.

(lp)

Meer
Auto
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - Alain De Jong
Gocar.be - Maxime Hérion
Gocar.be - David Leclercq
Meer Auto