Porsche investeert in windenergie voor aanmaak synthetische brandstoffen

De Duitse autobouwer Porsche neemt een belang van 12,5 procent in het bedrijf HIF Global, ontwikkelaar van een systeem voor de productie van synthetische brandstoffen op basis van waterstof en koolstofdioxide. Met de investering is een bedrag gemoeid van 75 miljoen dollar. De instap van Porsche maakt deel uit van een kapitaaloperatie die HIF Global opzet om in totaal een bedrag van 260 miljoen dollar op te halen.

De deelname van Porsche aan het project maakt nogmaals duidelijk dat de autobouwer synthetische brandstoffen een belangrijke plaats in de transitie naar een klimaatneutrale mobiliteit toemeet.

Duurzame methanol

HIF Global wil in Texas, Chili en Australië in totaal twaalf sites opstarten voor de productie van synthetische brandstoffen. Daarmee wil de onderneming een productie van 150.000 vaten e-fuels per dag realiseren.

“Bij die productie zal het bedrijf 25 gigawatt hernieuwbare energie gebruiken, samen met een voorraad van 25 miljoen ton koolstofdioxide die jaarlijks uit de atmosfeer zal worden opgevangen”, benadrukt Meg Gentle, directeur van HIF Global. De onderneming zou nog dit jaar met een productie in de regio Magallanes in het zuiden van Chili van start willen gaan.

Naast Porsche namen ook EIG Global Energy Partners, Baker Hughes en Andes Mining & Energy of Chile, de hoofdaandeelhouder van HIF Global, aan de kapitaaloperatie deel. Gemstone Investment, de familiale holding van Meg Gentle, doet eveneens een financiële inbreng.

Bij de productie van de synthetische brandstof maakt HIF Global gebruik van een installatie die duurzame waterstof, op basis van windkracht, produceert. Die waterstof wordt vervolgens in een reactor gemengd met koolstofdioxide die uit de atmosfeer wordt opgevangen. Dat proces moet uiteindelijk duurzame methanol opleveren.

Verbrandingsmotor

Synthetische brandstoffen vormen voor Porsche een belangrijk instrument om zijn activiteiten duurzamer te maken. De Duitse autobouwer wil immers ook in de toekomst nog gedeeltelijk van verbrandingsmotoren gebruik blijven maken.

Daarbij zouden fossiele brandstoffen echter door e-fuels worden vervangen. Volgens Porsche zal het gebruik van deze synthetische brandstoffen een verbrandingsmotor nagenoeg volledig klimaatneutraal maken.

Dit kan er volgens Porsche en HIF Global voor zorgen dat milieuvriendelijke brandstoffen in conventionele transportmiddelen – zoals het autovervoer, de scheepvaart of de luchtvaart – kunnen worden gebruikt zonder aan de bestaande machinerie grote veranderingen te moeten doorvoeren.

HIF Global hoopt in de toekomst op basis van duurzame methanol ook een klimaatneutraal alternatief voor vloeibaar gemaakt petroleumgas (lpg) te kunnen produceren.

(ns)

Meer
Auto
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Meer Auto