VUB schakelt naar code rood: zo weinig mogelijk les op de campus, behalve voor eerstejaars

De Brusselse universiteit VUB gaat vanaf maandag naar code rood. Dat kondigt ze woensdag aan. De fysieke lessen worden geschrapt, behalve voor eerstejaars, internationale studenten en studenten met een moeilijke thuissituatie.

De universiteit had vorige week, toen ze overschakelde op code oranje, al aangegeven dat ze zich klaar hield voor code rood. De situatie in ons land is nu zo geëscaleerd dat ze nu de beslissing neemt om daar ook toe over te gaan.

Alle studenten en personeel zullen zoveel mogelijk van thuis uit werken of studeren, maar ‘eerstejaars krijgen werkcolleges, practica en oefeningen wel nog zo veel mogelijk fysiek aangeboden. Voor hun sociale contacten en psychosociaal welzijn tijdens hun eerste periode aan de universiteit is dat belangrijk’, klinkt het.

Begeleiding

Ook lessen en onderzoeken die onmogelijk digitaal kunnen verlopen, omdat er bijvoorbeeld bepaald materiaal voor nodig is, blijven op de campus gedaan worden. Die uitzondering is voorzien in code rood.

Kwetsbare studenten en personeelsleden krijgen studeerplekken op de campus en worden psychologisch begeleid als dat nodig is. Internationale studenten krijgen ook zoveel mogelijk een studieplek. De restaurants doen take-away.

Rector in ziekenhuis

In de marge van het nieuws meldt De Tijd dat rector Caroline Pauwels is opgenomen in het ziekenhuis. Enkele dagen geleden werd bij haar Covid-19 vastgesteld en omdat de symptomen verergerden werd ze dinsdag naar het ziekenhuis gebracht. Pauwels vecht tegen kanker en is dus een risicopatiënt.

Eerder kondigde de universiteit van Gent al aan dat ze ook vanaf maandag naar code rood gaat.

Meer