“VS zouden oorlog tegen Rusland of China verliezen”

De Verenigde Staten zouden het mogelijk moeilijk kunnen krijgen om een oorlog tegen China of Rusland te winnen. Dat staat in een rapport van een aantal experts van de National Defense Strategy Commission van het Amerikaanse Congres. Vooral wanneer het Amerikaanse leger met meerdere fronten tegelijkertijd zou worden geconfronteerd, dreigen volgens de experts grote problemen. In het rapport worden een aantal aanbevelingen gedaan om de slagkracht van het Amerikaanse leger te versterken.

Onder meer wordt een verhoging tussen 3 procent en 5 procent van het jaarlijkse budget van het Amerikaanse ministerie van defensie gesuggereerd.

Ruggengraat

“De Verenigde Staten dreigen met een militaire crisis te zullen worden geconfronteerd,” wordt in het rapport geopperd. “De militaire superioriteit van de Verenigde Staten – de traditionele ruggengraat van zijn wereldwijde invloed en nationale veiligheid – is tot op een gevaarlijk niveau uitgehold.”

“Het Amerikaanse leger zou in zijn volgende conflict een onaanvaardbaar aantal slachtoffers kunnen lijden. Het kan bijzonder moeilijk worden om een eventuele oorlog tegen een andere grootmacht zoals China of Rusland te winnen. Men moet er zelfs rekening mee houden dat een dergelijk conflict op een Amerikaanse militaire nederlaag zou kunnen eindigen.”

“De Verenigde Staten zouden bijzonder kwetsbaar kunnen worden als de Amerikaanse troepen gedwongen zouden worden om gelijktijdig op twee of meer fronten te vechten,” aldus nog het rapport.

De problemen moeten volgens de auteurs alvast gedeeltelijk worden toegeschreven aan een aantal politieke beslissingen en disfuncties bij de twee belangrijkste politieke partijen van het land, waardoor de Verenigde Staten in een nationale veiligheidscrisis terecht dreigen te komen.

Nucleair

Vooral de nucleaire slagkracht van het Amerikaanse leger wordt in het rapport bijzonder problematisch genoemd. Hier is er volgens de auteurs sprake van een grote kloof met het nucleaire potentieel van zijn politieke tegenstanders.

Het Amerikaanse ministerie van defensie kan dit jaar over een budget van 716 miljard dollar beschikken. Dat bedrag ligt vier keer hoger dan het Chinese militaire budget. Rusland moet het zelfs met één tiende van de Amerikaanse middelen doen.

“Toch moet worden vastgesteld dat het beschikbare budget onvoldoende blijft om de doelstellingen van de nationale defensiestrategie van de regering van Amerikaans president Donald Trump in te vullen,” betoogt het rapport.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20