Poetins ‘hybride’ oorlog: Russen kopen lappen grond nabij militaire en strategische sites… in Finland

In Finland is controverse ontstaan rond de aankoop door Russen van stukken grond in het grensgebied met Rusland en in de nabijheid van strategische plekken, zoals militaire installaties. 

In oktober vorig jaar publiceerde de Estse krant Postimees een artikel waarin te lezen stond dat Russen onder verschillende schuilnamen stukken land hadden opgekocht in de nabijheid van militaire en andere strategische sites in Finland. Nog volgens de krant zouden de betrokken Russen directe banden hebben met de Russische veiligheidsdienst en president Vladimir Poetin. 

Zo zou Rusland in 2009 een lap grond van 1,78 hectare op de Finse Aalandeilanden hebben gekocht en die hebben overgemaakt aan mensen in de omgeving van Poetin. De Aalandeilanden zijn een Finse regio in de monding van de Botnische Golf, halverwege Zweden en Finland. De verkoop werd nooit publiek gemaakt, tot een Fins official dat vorig jaar ‘vanwege de gewijzigde internationale context’ wel nodig achtte:

‘Rekening houdende met de ‘hybride oorlog’ die het Kremlin in Oekraïne voert, kunnen zulke aankopen de basis leggen voor Russische acties in vele landen waar ogenschijnlijk gewone Russen, de Russische regering en de Russisch-Orthodoxe  Kerk van het Moskouse Patriarchaat land bezitten.’

Carl Haglund, de Finse minister van Landsverdediging, wil plaatselijke autoriteiten de mogelijkheid geven om zulke verkopen in de toekomst te gaan verbieden.  De Finse president Sauli Niinistö (op de foto met zijn Russische ambtsgenoot) vindt dat een brug te ver. Hij wil vastgoedverkopen aan kopers van buiten de EU op individuele basis laten bekijken.

De krant Savon Sanomat verheugt zich over het feit dat dit debat eindelijk op gang is getrokken:

“Het is moeilijk te voorspellen welk veiligheidsrisico met deze Russische aankopen gepaard gaat. En net dat argument is keer op keer herhaald om de ganse zaak onder de mat te vegen of het op één lijn te zetten met de gewone verkopen van vastgoed aan Russen. Is er iets verkeerd met Russen die hier vakantiehuizen kopen? Uiteraard niet. Integendeel, in verschillend eregio’s ondersteunen ze de economie. Maar net als veiligheid op zich zullen ook beperkingen op vastgoedtransacties een thema worden in de komende verkieizngscampagne – een dat een objectief en analytisch debat vraagt.’

 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20