‘Oorlog met Rusland is totaal en Poetin is aan de winnende hand’

‘Het Westen is al in oorlog, of het dat nu wil of niet, het is misschien een oorlog die we niet herkennen, maar het is een oorlog,’ schrijft Molly McKew in een zeer lezenswaardig stuk op Politico.eu.

‘Die oorlog wil – thuis en in het buitenland – naast onze waarden, ook onze democratie en onze institutionele orde vernietigen; hij wil onze capaciteit om feiten van fictie en moreel goed van slecht te onderscheiden uithollen, en ons overtuigen dat we beslissingen moeten nemen die haaks staan op ons eigenbelang.

Het is een oorlog van ontwrichting eerder dan van dominantie… Rusland wil niet als wij zijn, of sterker worden dan wij zijn. Neen, zijn leiders willen het Westen – en in het bijzonder de Navo en de Verenigde Staten – zwakker en meer verdeeld maken, tot we even gebroken zijn als ze zichzelf beschouwen.

Geen enkele nieuwe start [van de relatie tussen Rusland en de VS] kan succesvol zijn, want Poetins Rusland heeft de Verenigde Staten als vijand nodig.

We kunnen dit enkel het hoofd bieden door te begrijpen hoe het Kremlin de wereld ziet…

Eerst en vooral gaat het om oorlog. Iets dat gewonnen moet worden- niet onderhandeld. Er is ook maar één oorlog: Oekraïne, Turkije, Syrië, de Baltische Staten, Georgië… het is één pot nat. Vladislav Surkov, Poetins ‘grijze kardinaal’ en propagandachef, beschreef het in 2014 in zijn science fiction-verhaal ‘Without Sky‘ als ‘de niet-lineaire oorlog’.

Ten tweede is de oorlogsmachine allesomvattend. Ze is militair, technologisch, diplomatiek, economisch, cultureel, crimineel en omvat alle andere middelen die de staat kan inzetten om een verzameling van strategische objectieven te bereiken.

Rusland wil op westerse stijl geënte democratieën vervangen

Dit is de Gerasimov doctrine, in 2013 geschreven door Valery Gerasimov, de Russische stafchef.

Zelden is het doel om openlijk pro-Russische regeringen te installeren. Veel vaker wil men gewoon op westerse stijl geënte democratieën vervangen door populistische, nationalistische of anti-liberale regeringen.

Ten derde wil de propaganda-oorlog geen alternatieve waarheid creëren, ze wil gewoon onze capaciteit om waarheid van leugens te onderscheiden vernietigen. Het is geen ‘propaganda’ zoals we die vroeger kenden, maar het gaat om minder in het oog springende technieken, die de Russen bestempelen als ‘actieve maatregelen’ en ’terugkerende controle’.

[…]

Obama en de diplomatieke gereedschapskist van vorige eeuw

Vanuit Moskou heeft Vladimir Poetin in een schokkend korte tijd het momentum aangegrepen dat de ontrafeling van de fataal beschadigde liberale wereldorde hem biedt. Terwijl hij geduldig bouwt aan een nieuw systeem dat het oude, ons bekende systeem, moet vervangen, zijn de pogingen van de VS en hun bondgenoten om de schade te beperken gelimiteerd en traag.

Zelfs deze week nog greep Barack Obama – in een poging om Ruslands openlijke en nooit geziene inmenging in het Amerikaanse politieke proces te confronteren  – opnieuw naar de diplomatieke gereedschapskist van vorige eeuw: het uitwijzen van spionnen, doelgerichte sancties en potentiële inbeslagname van activa.

Vladimir_Putin_and_Barack_Obama.png

Trump handelt voorlopig alsof het Westen er niet meer toe doet

De inkomende regering, die hoewel ze een nieuwe aanpak belooft, lijkt een soortgelijk gebrek aan visie aan de dag te leggen. Haar beloofde ‘herstart’ van de relatie met Rusland is een afkooksel van de strategie die zowel voor de regering George W. Bush als voor de regering Obama heeft gefaald. 

[..]

Tot nog toe lijkt [president-elect] Trump veel meer dan eender welke van zijn voorgangers geneigd om de ontwrichting van de na-oorlogse wereldorde te versnellen, eerder dan ze te verdedigen. Dat kan een zeer gevaarlijke – of net een onverwacht goede – zaak worden.

Trump handelt voorlopig alsof het Westen er niet meer toe doet, en lijkt blind voor het gevaar dat Poetins Rusland voor de Amerikaanse veiligheid en samenleving betekent.

De vraag die beantwoord zal moeten worden is of Trump het Kremlin zal helpen met zijn anti-globalistische, anti-Navo-retoriek of hij het einde van de oude wereldorde zal zien, de aard van de oorlog waarin we ons bevinden zal begrijpen en de visie en confrontationele  geest zal hebben om die oorlog te winnen.’

[media-credit name=”JIM WATSON / AFP” align=”aligncenter” width=”1024″]US President-elect Donald Trump greets members of the Azalea Trail Maids as he arrives in Mobile, Alabama, for a 'Thank You Tour 2016' rally on December 17, 2016. / AFP PHOTO / JIM WATSON[/media-credit]