“VS zetten financiële hulp aan Palestijnen volledig stop”

De Verenigde Staten zullen elke bijdrage aan het hulpprogramma van de Verenigde Naties voor de Palestijnse vluchtelingen stopzetten. De beslissing zal binnenkort officieel bekend worden gemaakt. Dat heeft de Amerikaanse krant The Washington Post gemeld. Dit jaar hadden de Verenigde Staten nog een bijdrage van 60 miljoen dollar voor de Palestijnse vluchtelingen voorzien. Vorig jaar was er nog sprake van een pakket van 350 miljoen dollar.

“De Amerikaanse regering wil met de maatregel zijn ongenoegen uiten over de manier waarop het United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) de beschikbare fondsen besteedt,” aldus de Washington Post. “Ook wil de Amerikaanse regering oproepen om het aantal erkende Palestijnse vluchtelingen drastisch te reduceren.”

“Op dit ogenblik genieten meer dan vijf miljoen Palestijnen het statuut van vluchteling, maar de Verenigde Staten willen dat die groep tot minder dan 500.000 eenheden wordt teruggebracht. Voor de meeste Palestijnen zou deze maatregel een einde maken aan elk recht op een terugkeer naar de gebieden die met Israël worden betwist.”

Vijandigheid

Ook rechtstreekse bilaterale hulp van de Verenigde Staten aan de Palestijnse gebieden zal worden teruggeschroefd. De ingrepen vormen, samen met onder meer de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, een onderdeel van een duidelijke verschuiving die de Amerikaanse politiek tegenover het Midden-Oosten onder president Donald Trump heeft laten blijken.

“Om opnieuw op een Amerikaanse bijdrage te kunnen rekenen zouden Verenigde Naties – waar de Algemene Vergadering altijd een grote sympathie voor de Palestijnse kwestie heeft getoond – hun standpunten terzake moeten herzien en de werking van de UNRWA bijsturen,” aldus nog The Washington Post.

Hoewel ook Europese en Arabische landen belangrijke bijdragen leveren, hebben de Verenigde Staten zich lange tijd de belangrijkste sponsor van de UNRWA getoond. Het agentschap beschikte vorig jaar op een totaal budget van 1,1 miljard dollar. Daarvan werd ongeveer een derde door de Verenigde Staten gedragen.

Eerder dit jaar al besliste de Amerikaanse regering al een betaling van 130 miljoen dollar aan de UNRWA te halveren. Met de nieuwe beslissing zal dat bedrag de laatste Amerikaanse bijdrage aan het agentschap zijn geweest.”

Nikki Haley, Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties, had eerder al aangegeven dat de Palestijnen zich, ondanks alle ontvangen hulp, bijzonder vijandig tegenover de Verenigde Staten blijven opstellen.

Brandhaard

“De impact van de beperkingen die de Verenigde Staten dit jaar al hebben doorgevoerd, laat zich inmiddels duidelijk merken in de scholen van de Verenigde Naties in de Gazastrook en de West Bank,” aldus nog de Washington Post. “Tienduizenden Palestijnse schoolkinderen zijn na de vakantie terug naar school gegaan zonder enige zekerheid dat ze het leerjaar zullen kunnen afmaken.”

Vanuit verschillende hoeken wordt wel gewaarschuwd dat de Amerikaanse politiek in het Midden-Oosten desastreuze gevolgen zou kunnen hebben.

“Zelfs Israëlische veiligheidsspecialisten vrezen dat de strategie van de Verenigde Staten slecht zou kunnen uitdraaien en de regio in brand zou kunnen steken, vooral omdat de Amerikaanse maatregelen de economische crisis in de Gazastrook en de West Bank nog zou kunnen vergroten,” wordt er opgemerkt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20