De Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman (MbS) heeft eind maart tijdens een ontmoeting in New York met de leiders van joodse organisaties – en tot grote verbazing van de aanwezigen – zware kritiek geuit op de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Dat melden drie verschillende bronnen die informatie kregen over wat tijdens de ontmoeting werd gezegd.
Volgens MbS, de nieuwe sterke man in Riyadh, wordt het hoog tijd dat het Palestijnse leiderschap de Amerikaanse voorstellen aanvaardt en stopt met klagen.
De kritiek van Mohammed Bin Salman (foto onder) op het Palestijnse leiderschap kan in drie punten worden samengevat:
- De voorbije decennia heeft de Palestijnse top kans na kans gemist en elk vredesvoorstel verworpen. Het wordt tijd dat ze voorstellen aanvaarden om aan de onderhanelingstafel plaats te nemen of dat ze hun mond houden en stoppen met klagen.
- De Palestijnse zaak is geen topprioriteit voor de Saoedische regering, noch voor de Saoedische publieke opinie. De toenemende Iraanse invloed in de regio is dat wel.
- Ongeacht hun kritiek op het Palestijnse leiderschap eisen Saoedi Arabië en andere Golfstaten aanzienlijke vooruitgang in het Israëlisch-Palestijnse vredesproces indien de relaties met Israël genormaliseerd willen worden.
Volgens dezelfde bronnen ‘vielen de joodse leiders bijna van hun stoel’ toen ze MbS deze zaken hoorden zeggen.
De Saoedisch-Israëlische toenadering
Saoedi-Arabië en Israël maken onder impuls van hun gemeenschappelijke vijand Iran enerzijds en van de Verenigde Staten anderzijds al een tijd zeer voorzichtig werk van een normalisering van hun relaties.
Zo liet Saoedi-Arabië vorige maand voor het eerst toe toe dat een passagiersvliegtuig van Air India haar luchtruim overvloog op weg van Azië naar Israël, waarbij een omweg van 2.000 kilometer werd vermeden.
Het zijn niet zozeer de Israëli’s die zich toegeeflijker opstellen dan wel de Saoedi’s en die doen dat uit pure noodzaak. Zij zijn gemengd in een reeks conflicten in de regio en zowat overal zijn ze aan de verliezende hand. Er is de chaos in Syrië, de opkomst van de militante islam in het Midden-Oosten, de burgeroorlog in Jemen en uiteindelijk is er de dreiging van het Iran van de ayatollahs.
© EPA
Kushners vredesplan
De regering Trump maakte onmiddellijk na haar aantreden in januari 2017 werk van een vredesplan voor het Midden Oosten. Onder leiding van Jared Kushner, de joodse schoonzoon van president Donald Trump, en speciaal gezant Jason Greenblatt, werd een plan opgesteld dat nu klaar is. Maar de Palestijnen hebben sinds de aankondiging in december dat de Amerikanen hun ambassade van Tel-Aviv naar Jeruzalem zullen verhuizen elk initiatief vanuit Washington gewoon geboycot. Kushner mag ondertussen wel rekenen op de steun van MbS om de Arabische wereld ervan te overtuigen dat de Palestijnen vredesonderhandelingen met Israël moeten opstarten op basis van het Amerikaanse plan.
In Ramallah regeert de chaos
In de Palestijnse Gebieden regeert ondertussen de chaos. Maandag zouden de leden van de Palestijnse Raad (PNC) voor het eerst in bijna 10 jaar samenkomen in Ramallah. Daar moet de opvolging van president Mahmoud Abbas worden besproken. Maar de kans dat daar enig compromis wordt bereikt is zo goed als onbestaande. Meer dan 100 leden hebben de voorbije weken getracht de samenkomst op te schorten. Hamas riep zelfs op tot een boycot van de ontmoeting. De PNC heeft aangekondigd dat alles zoals gepland doorgaat. De kans dat de sterk verdeelde Palestijnen nog verder uit elkaar groeien lijkt dan ook een evidentie.