De VS willen verschillende leveranciers overtuigen om niet langer essentiële goederen te leveren aan China’s chipsector. Peking spreekt van “technologisch terrorisme”.
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken meent dat Washington zijn chipsector probeert te vermorzelen. Woordvoerder Zhao Lijian zei woensdag tijdens een persconferentie dat de VS vragen aan het Nederlandse hightechbedrijf ASML en het Japanse elektronicabedrijf Nikon Corp om geen apparatuur voor chipfabricage meer te verkopen aan China.
Lijian bestempelde dit als “technologisch terrorisme”, een term die Peking voorheen nog nooit in de mond nam. Hoewel China dus straffe taal hanteert, werd er niet gecommuniceerd hoe Peking wil reageren op de intenties van de VS.
Spanning met Taiwan deels veroorzaakt door chips
China wil de jongste jaren zijn productie van computerchips fors opvoeren. Vooral de aflevering van meer semiconductors, ofwel halfgeleiders, is essentieel geworden. Die computerchips zijn cruciaal voor de fabricage van onder andere elektrische wagens, smartphones en tablets.
Sinds vorig jaar kampt de wereld met een aanhoudend tekort aan halfgeleiders omdat Taiwan, ‘s werelds grootste producent van halfgeleiders, werd getroffen door een droogte. Chipfabrieken gebruiken uitzonderlijk veel water om de microschakeling te maken.
Zeker 63 procent van alle halfgeleiders worden in Taiwan vervaardigd. Zuid-Korea staat met 18 procent op de tweede plaats. China levert “maar” 6 procent van alle halfgeleiders ter wereld af. Volgens sommige experten is het toegenomen belang van die chips een van de voornaamste redenen waarom China recent opnieuw meer druk zet op de onafhankelijkheid van de democratische eilandstaat Taiwan. China wil Taiwan mogelijk met militaire pressie dwingen tot het installeren van een chipfabriek binnen zijn grenzen.
Fatale klap voor Chinese chipmakers
Dat is buiten de VS gerekend, die de opkomst van China als geopolitieke speler zo veel mogelijk willen beperken. De Amerikanen proberen de groei van China’s chipsector op elke mogelijke manier af te zwakken, wat recent ook meer openlijke steun voor Taiwan inhoudt.
Amerikaanse functionarissen vroegen aan de Nederlandse overheid om ASML te verbieden systemen voor diepe ultraviolette lithografie (DUV-systemen) te verkopen aan China. Die machines lopen volgens Bloomberg een generatie achter op de nieuwste, maar zijn nog steeds de meest gebruikte methode voor het vervaardigen van minder geavanceerde chips die gebruikt worden voor auto’s, telefoons, computers en zelfs robots. Ook aan het Japanse Nikon werd gevraagd om deze systemen niet meer naar China te exporteren.
Indien de overheden van Nederland en Japan ingaan op het verzoek van de Amerikanen, zou dit een bijna fatale klap kunnen zijn voor Chinese chipmakers.
(as)