VS: “Niemand geloofde erin, maar Russisch olieprijsplafond werkt”

Veel specialisten twijfelden aan de doeltreffendheid van het prijsplafond voor Russische olie. Een maand na de introductie is de eerste feedback – vanuit de VS – al positief. Er is echter nog een lange weg te gaan voordat we volledig van Russische olie af zijn.

Waarom is dit belangrijk?

De G7 en vooral de EU hebben een driestappenstrategie opgezet om Poetin te raken in de portemonnee, meer bepaald via de inkomsten op zijn zwarte goud. Begin december werd een embargo op ruwe olie over zee overeengekomen, samen met een prijsplafond, dat een plafond van 60 dollar instelt voor alle kopers die gebruik maken van westerse diensten (scheepvaartmaatschappijen, verzekeringen, financiering, enz.). En het lijkt te werken: derde landen en bedrijven houden zich eraan. De derde stap is het embargo op alle aardolieproducten, dat op 5 februari van kracht wordt.

In het nieuws: Amos Hochstein, een hoge functionaris voor het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, vindt het prijsplafond "tot nu toe heel goed werken".

  • "Het staat buiten kijf dat het plafond tot nu toe, op het moment dat we hier zitten, onze belangen heeft behartigd", zei de adviseur van de Amerikaanse president Biden tegen CNBC.
  • "Nu de olieprijzen dalen, staat het buiten kijf dat het prijsplafond ons doel heeft bereikt. Dat doel was een voortdurende toevoer van olie op de
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.