“Olieprijsplafond zal Poetins oorlogsbudget niet echt beïnvloeden”

Volgens verschillende economen zal het maximumtarief slechts een geringe invloed hebben op de militaire uitgaven van het Kremlin.

Waarom is dit belangrijk?

Het prijsplafond voor Russische olie is niet erg laag, maar dat is opzettelijk, omdat het de olieproductie van de Russen niet al te zeer mag beïnvloeden. Een daling van het wereldwijde olieaanbod kan namelijk de prijzen wereldwijd de hoogte in jagen; iets waar niemand bij gebaat is.

De details:

  • Het prijsplafond dat door de G7 werd ingesteld, is niet laag genoeg om de inkomsten van het Kremlin volgend jaar aanzienlijk te verminderen, zo betogen economen. Zelfs als het plafond tot een lagere productie van ruwe olie leidt, heeft Russisch dictator Vladimir Poetin nog steeds genoeg geld voor zijn oorlogsinspanningen.
  • Bij 60 dollar per vat "ziet het prijsplafond er zeer genereus uit", meent Sofya Donets, econoom bij Renaissance Capital. "Het ligt dicht bij wat de markt
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.