“Het maakt niet uit of de VS in een recessie zitten, we moeten de inflatie bestrijden”

In de Verenigde Staten is er een discussie aan de gang of het land zich al dan niet in een recessie bevindt. Volgens Neel Kashkari, president van de Federal Reserve Bank van Minneapolis, heeft het weinig zin om daarover debatten te voeren. “Een recessie of niet, mijn analyse blijft ongewijzigd. We moeten de inflatie doen zakken”, zei hij in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS.

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal met 0,9 procent gekrompen, nadat er in het eerste kwartaal ook al sprake was van een negatieve groei (-1,6 procent). In theorie bevinden de Verenigde Staten (VS) zich in een recessie, maar daar gaat niet iedereen mee akkoord. Volgens de Amerikaanse president Joe Biden is het nog te vroeg om te spreken van een recessie.

Hoe dan ook, maakt het voor de Federal Reserve niet veel uit of de VS zich al een recessie bevinden. Althans, dat is wat Kashkari zegt. Volgens hem vormt de torenhoge inflatie momenteel de grootste uitdaging voor de Amerikaanse centrale bank. Zo is het leven aan de overkant van de Atlantische Oceaan vorig jaar 9,1 procent duurder geworden.

“Een recessie of niet, mijn analyse blijft ongewijzigd. We moeten de inflatie doen zakken”, zei de president van de Federal Reserve Bank van Minneapolis in een interview met het Amerikaanse nieuwsmedium CBS.

Vier renteverhogingen

Om de inflatie te temperen heeft de Federal Reserve dit jaar de rente al vier keer opgetrokken. Tijdens de jongste rentevergadering hebben de bestuursleden beslist om de rente te verhogen met 75 basispunten, wat een evenaring is van het rentebesluit in juni. Jerome Powell, voorzitter van de Fed, hintte op de persconferentie volgend op de rentevergadering overigens op minder forse verhogingen.

“Tot dusver blijft de inflatie ons verrassen”, aldus Kashkari. “We zijn vastbesloten om de inflatie omlaag te brengen en we gaan doen wat we moeten doen. En we zijn nog ver verwijderd van ons doelstelling: een inflatie van (gemiddeld) 2 procent.”

CBS merkt overigens op dat inflatie en recessie twee totaal verschillende economische omstandigheden zijn, waarbij de eerste gekenmerkt wordt door hoge prijzen en stijgende kosten van levensonderhoud, en de tweede door een vertraging van de economische activiteit en – gewoonlijk – een stijging van de werkloosheid.

Dat neemt niet weg dat er een correlatie is tussen die twee situaties. Een te snelle verhoging van de rente (om dus de inflatie te bekampen) kan tot een recessie leiden omdat er minder geld naar de reële economie stroomt. Gezinnen en bedrijven moeten meer betalen om schulden aan te gaan.

Goede jobcijfers

Kashkari zei in het interview wel dat de Fed aandacht heeft voor wat er allemaal met de Amerikaanse economie gebeurt. “We zouden het geweldig vinden als we kunnen overschakelen naar een duurzame economie zonder dat die in een recessie belandt”, zei hij. “Maar een toenemende kans dat de VS afstevent op een recessie verandert weinig aan het feit dat de Fed haar eigen werk te doen heeft.”

Net zoals Biden, is Kashkari ervan overtuigd dat er signalen, zoals goede jobcijfers, zijn dat de VS een recessie kunnen vermijden. Al maakt hij wel een belangrijke kanttekening bij de rooskleurige jobrapporten. “In de techsector hebben we de afgelopen maanden ontslagrondes gezien. Dat kan dus de kanarie in de koolmijn zijn”, voegde hij eraan toe.

(lb)

Meer