Key takeaways
- De VS hebben zes Chinese en Hongkongse functionarissen bestraft voor hun rol in de onderdrukking in Hongkong.
- Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beweert dat deze functionarissen de nationale veiligheidswet van Hongkong hebben gebruikt om pro-democratische activisten die overzee zijn gevlucht, te intimideren en het zwijgen op te leggen.
- De sancties zullen naar verwachting de spanningen tussen Washington en Peking, die het al oneens zijn over het handelsbeleid en Taiwan, doen toenemen.
De zes personen tegen wie de aanklacht is gericht zijn onder andere minister van Justitie Paul Lam, de directeur van het veiligheidsbureau Dong Jingwei, politiecommissaris Raymond Siu, Sonny Au (secretaris-generaal van het comité voor de bescherming van de nationale veiligheid van de stad), en assistent-commissarissen van politie Dick Wong en Margaret Chiu. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beweert met name dat deze ambtenaren de nationale veiligheidswet van Hongkong hebben gebruikt om pro-democratische activisten die overzee zijn gevlucht, te intimideren en het zwijgen op te leggen.
Aanklacht van de Verenigde Staten
De Verenigde Staten hebben actie ondernomen tegen zes Chinese en Hongkongse functionarissen en beschuldigen hen van deelname aan “transnationale onderdrukking” en acties die de autonomie van Hongkong verder aantasten. Verwacht wordt dat deze maatregel de spanningen tussen Washington en Peking, die het al oneens zijn over het handelsbeleid en kwesties zoals Taiwan, nog zal doen toenemen.
- Sinds Beijing in 2020 een nationale veiligheidswet heeft ingevoerd om protesten de kop in te drukken, hebben de autoriteiten van Hongkong talloze vooraanstaande activisten vervolgd. Dit harde optreden heeft internationale kritiek uitgelokt, omdat de stad beloofd was haar Westerse burgerlijke vrijheden en semi-autonomie te behouden voor ten minste 50 jaar na de terugkeer naar het Chinese bestuur in 1997.
China houdt voet bij stuk
In reactie hierop houden zowel de regering van Hongkong als die van Peking vol dat de nationale veiligheidswet essentieel is voor de stabiliteit. In de afgelopen twee jaar hebben de autoriteiten van Hongkong echter arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 19 activisten die in het buitenland woonden, en aanzienlijke premies uitgeloofd voor informatie die tot hun aanhouding leidt. Deze acties, waaronder het intrekken van paspoorten, zijn door buitenlandse regeringen veroordeeld als schendingen van de mensenrechten.
China heeft de Amerikaanse sancties veroordeeld en beschuldigt Washington ervan zich te mengen in de aangelegenheden van Hongkong en te proberen de ontwikkeling van China te belemmeren. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezworen tegenmaatregelen te nemen tegen wat zij beschouwen als “verachtelijke” daden. Ook de regering van Hongkong veroordeelde de sancties als een demonstratie van Amerikaanse hegemonie en hypocrisie en beweerde dat haar acties een wettige reactie zijn op bedreigingen door personen die als “anti-Chinese elementen” worden beschouwd.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!