Wie de VS in de toekomst wil bezoeken, zal volledig gevaccineerd moeten zijn

De regering-Biden plant nieuw beleid dat elke buitenlandse bezoeker zal verplichten om volledig gevaccineerd te zijn tegen Covid-19. Dat zei het Witte Huis woensdagavond tegen persagentschap Reuters.

Waarom is dit belangrijk?

Het Witte Huis wil zijn grenzen openstellen voor reizigers, dat zou de luchtvaartmaatschappijen en toeristische sector een broodnodige boost geven. Toch zijn de Amerikaanse autoriteiten nog niet klaar om de reisbeperkingen volledig op te geven door de zorgwekkende verspreiding van de Delta-variant.

De Amerikaanse overheid heeft enkele federale werkgroepen de opdracht gegeven om een “nieuw systeem voor de heropening van reizen” te ontwikkelen, zei het Witte Huis woensdag.

Het belangrijkste onderdeel van dat plan is dat reizigers die de VS willen bezoeken uiteindelijk volledig gevaccineerd zullen moeten zijn, hoewel er enkele uitzonderingen zullen worden toegestaan. De blauwdruk van het kersverse beleid voor gevaccineerde reizigers zou gefinaliseerd zijn wanneer de VS heropent.

Een kwestie van maanden eerder dan weken

Vorige maand zei de Amerikaanse president Joe Biden, tijdens een bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan Washington, dat besprekingen aan de gang waren over wanneer beperkingen voor reizigers uit de Schengenzone kunnen worden opgeheven.

Biden gaf aan dat hij die vraag binnenkort zal kunnen beantwoorden. Ondertussen werd het reisverbod voor reizigers uit de Schengenzone, het VK, Ierland, China, Brazilië, Zuid Afrika, Iran en India gewoon aangehouden onder het mom van de enorme verspreiding van de Delta-variant.

Reizigers uit andere landen die aankomen met het vliegtuig moeten momenteel een negatieve Covid-test afleggen binnen de drie dagen nadat ze het land betraden.

In juni waarschuwde de Amerikaanse topviroloog en regeringsadviseur Anthony Fauci al dat het nog maanden zou kunnen duren voor de VS versoepelingen voor reisbeperkingen zou doorvoeren. “Ik denk niet dat er een onmiddellijke terugtrekking van de reisbeperkingen zit aan te komen. Het zal eerder over maanden dan weken gaan,” zei Fauci destijds tegen The Telegraph.

Realiteit van de pandemie niet correct weerspiegeld

De Amerikaanse overheid wordt ondertussen door zijn bondgenoten onder druk gezet om de strenge reisbeperkingen sneller op te heffen. Ook binnen de eigen luchtvaartsector is er een zwellend ongenoegen.

Dan zijn er nog talloze Amerikaanse families die gescheiden leven van hun partner dankzij de beperkingen. Vele Amerikanen vinden dat de huidige restricties de realiteit van de pandemie niet realistisch weerspiegelen. Het aantal besmettingen in de VS zou namelijk een pak hoger liggen dan binnen enkele landen op de “zwarte lijst”, menen zij.

Airlines for America, een handelsgroep die enkele luchtvaartmaatschappijen in de VS representeert, merkte wel op dat de aangekondigde plannen om het makkelijker te maken voor gevaccineerde reizigers om af te zakken naar de VS een positieve evolutie aantoont.

Lees ook: Verre reizen? De grenzen blijven gewoon dicht

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20