Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 11 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Vrouwen leiden de revolutie in de seksspeelgoedindustrie

Logo Business AM
Lifestyle

29/08/2019 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

De erotiek- en volwassenspeelgoedindustrie wordt gewaardeerd op 30 miljard dollar (27 miljard euro) per jaar. Vibrators nemen daarvan 1 op elke 5 dollar voor hun rekening. Mannen leiden nog altijd zo’n 70% van alle bedrijven die in de sector actief zijn. Toch hebben steeds meer startups een vrouw aan het hoofd. Zij proberen de perceptie die over seksspeeltjes bestaat om te vormen van ondeugd naar wellness.

Jarenlang domineerde de mannelijke gedachte de seksspeeltjesindustrie. Men beschouwde vibrators en andere accessoires als verboden ondeugden. Die waren veelal enkel verkrijgbaar in louche sekswinkels.

Vrouwen nemen het stilaan over

Maar vrouwen nemen het stilaan over van mannen en promoten een gans andere strategie, waarbij ze de perceptie omtrent seksspeeltjes een totaal andere richting proberen in te sturen. Ze ontwikkelen speeltjes die mikken op het vrijmaken van vrouwelijke energie. Een verlangen waar de industrie decennialang naast keek.

“We ontwikkelen moderne producten voor een verlangen dat sinds het begin van de mensheid bestaat. En dat verlangen gaat niet weg. Het stigma en de schaamte er rond is wat moet verdwijnen”, zegt Ti Chang van Crave, een bedrijf dat een kleine vibrator heeft ontwikkeld die rond de hals kan worden gedragen (foto boven).

Technologie speelt een steeds grotere rol

Uiteraard speelt technologie daarbij een steeds grotere rol. Bedrijven hebben bluetooth en het verzamelen van data ingezet om state-of-the-art-producten te ontwikkelen. Dat leidde in 2017 zelfs tot een rechtszaak. We-Vibe, een Canadese producent van slimme vibrators, werd toen veroordeeld tot het betalen van 10.000 Canadese dollar (7.000 euro) schadevergoeding aan elke klant, wiens bedactiviteiten onrechtmatig door het bedrijf werden bespied. Een amper beveiligde applicatie die aan elke vibrator was gelinkt zorgde er toen voor dat iedereen in de buurt van het bluetooth-netwerk het apparaat kon overnemen.

Getty Images

Ook kapitaalverschaffers evolueren mee

Ook kapitaalverschaffers steunen de strategische ommekeer. Zo is er het investeringsfonds Intimate Capital dat uitsluitend geld steekt  in ‘sexual wellness companies’. Een welkome aanwinst voor de sector, want conservatievere investeringsfondsen laten de industrie nog altijd liefst links liggen. Een woordvoerder van Intimate Capital zegt geen verschil te zien met investeringen in andere types gezondheidsproducten.

Opmerkelijk genoeg blijft de bredere tech-gemeenschap achterwege. Eerder dit jaar moest een bedrijf, dat een slimme vibrator op de markt had gebracht, een innovatieprijs die het daarvoor had gekregen op de CES (Consumer Electronics Show) terug inleveren. De jury vond de Osé uiteindelijk “immoreel, obsceen en onwelvoeglijk.” Ook Samsung vroeg een deelnemer aan een door de Zuid-Koreanen georganiseerde techbeurs deze week nog om een vibrator weg te halen, ondanks dat het bedrijf eerder het product had goedgekeurd.

Uiteindelijk is er de eeuwige hypocrisie van Facebook/Instagram en andere sociale media. Men promoot daar naar hartelust Viagra als een gezondheidsproduct, terwijl reclame voor glijmiddelen verboden is. Verschillende startups starten nu een campagne om deze discriminatie aan te tonen en aan te klagen.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks