Vroegere topman ING Ralph Hamers beschuldigd van witwaspraktijken

Een rechtbank in Den Haag heeft beslist dat Ralph Hamers, de voormalige CEO van ING voor de rechter moet verschijnen voor zijn rol bij het witwasschandaal van de Nederlandse bank.

De Nederlandse bank ING heeft twee jaar geleden 755 miljoen euro betaald om niet vervolgd te worden voor vier witwaszaken. Volgens het Nederlandse gerecht had de bank te weinig ondernomen om verdachte constructies of geldstromen onder de loep te nemen.

Hamers voor de rechtbank

Hamers bleef na afloop van die zaak buiten tot schot. Tot vandaag dan. Een rechtbank in Den Haag heeft beslist dat het Openbaar Ministerie Hamers strafrechtelijk moet vervolgen. Volgens de rechtbank zou hij mee verantwoordelijk zou zijn voor het gebrekkige witwasbeleid bij ING.

‘ING was op de hoogte van de tekortkomingen van het compliancebeleid van de bank. Hamers was als CEO in staat om maatregelen te treffen ter voorkoming van de strafbare gedragingen van de bank. Hij heeft dat echter niet alleen nagelaten en daardoor deze gedragingen bevorderd, maar hij heeft daardoor ook bewust de kans aanvaard dat de verboden gedragingen zich zouden voordoen’, klinkt het.

Normbevestiging

Volgens de rechtbank is het belangrijk om aan de burgers te tonen dat de bestuurders van bank niet vrijuit gaan als zij feitelijke leiding hebben gegeven aan verboden gedragingen.

‘Berechting heeft normbevestiging tot doel. Dat staat weer in verband met samenleven, met maatschappelijke solidariteit, met laten zien wat van belang is in onze samenleving en met wat wij niet willen als samenleving’ benadrukt de rechtbank.

Het proces komt er op aandringen van verschillende partijen, waaronder financieel activist Pieter Lakeman met zijn Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI). Zij wilden dat Hamers voor de kwestie alsnog strafrechtelijk wordt vervolgd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20