Deutsche, Danske, Goldman Sachs… er komt geen einde aan de schandalen

Wie had gehoopt dat de financiële crisis tot iets meer ethisch gedrag zou leiden in de bankenwereld is er aan voor de moeite.

In Duitsland heeft het openbaar ministerie donderdag huiszoekingen uitgevoerd in het hoofdkantoor en een aantal regionale kantoren van de Deutsche Bank. De actie kadert in het onderzoek naar de Panama Papers. Deutsche Bank wordt er in dat dossier van verdacht grote hoeveelheden misdaadgeld te hebben witgewassen. Op 20 november schreef de Wall Street Journal dat Deutsche Bank voor omgerekend 132 miljard euro aan potentieel verdachte transacties uitvoerde die verbonden zijn aan het witwasschandaal van de Danske Bank, de grootste bank van Denemarken.

Deutsche, Danske en ING

Volgens een woordvoerder van de Deutsche Bank had de bank betalingen verwerkt voor de Danske Bank in Estland. Deze samenwerking zou zijn  beëindigd toen de Deutsche Bank de verdachte handelingen ontdekte. Via de Estse tak van Danske Bank zouden tussen 2007 en 2015 miljarden euro’s zijn weggesluisd. Het zou onder meer om crimineel geld uit Rusland gaan. 

Toch zijn Deutsche bank en Danske Bank niet de enige banken die in schandalen worden genoemd. In september had de Nederlandse ING een schikking getroffen met het Nederlandse Openbaar Ministerie in een onderzoek naar betrokkenheid bij witwaspraktijken. De bank ging akkoord gegaan de betaling van een boete van 675 miljoen euro en een terugbetaling van 100 miljoen euro die ING zou hebben verdiend met de activiteiten. 

Goldman Sachs

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs moet dan weer 5,9 miljoen euro boete betalen omdat het zich in Zuid-Korea  aan illegale handelspraktijken heeft schuldig gemaakt. Het gaat om de hoogste boete ooit door de Zuid-Koreaanse financiële waakhond uitgevaardigd. Goldman heeft zich schuldig gemaakt aan “naked” short-selling, waarbij aandelen worden verhandeld die men niet bezit. De praktijk is in verschillende landen verboden, ook in Zuid-Korea.

Het is maar een van de vele schandalen in Azië waarin de Amerikaanse zakenbank gemengd is. In Maleisië zou de bank zich schuldig hebben gemaakt aan het verkopen van obligaties die door de voormalige Maleisische premier en zijn entourage waren gestolen uit het 1MDB-staatsfonds (1Malaysia Development Berhad). De voormalige voorzitter van Goldmans Aziatisch filiaal heeft in de zaak al schuldig gepleit voor omkoperij en witwassen.

De nederige bankier, die Gods werk doet

Het blad Rolling Stone schreef in 2009 een vernietigend rapport over de invloed van Goldman Sachs op de wereldeconomie en zette de bank toen neer als „een gigantische inktvis die zijn tentakels om het gezicht van de mensheid slaat en meedogenloos het bloed opzuigt van alles wat naar geld ruikt”. Maar veel is er blijkbaar nog niet veranderd.

Lloyd Blankfein, die tot september van dit jaar als CEO aan het hoofd van Goldman Sachs stond en nu voorzitter is van de bank, lachte graag met de kritiek die zijn bank toen te verduren kreeg. Hij was naar eigen zeggen ‘slechts een nederige bankier, die Gods werk doet.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20