Voorzitter expertengroep Erika Vlieghe wil niet meer aanwezig zijn op Nationale Veiligheidsraad

Erika Vlieghe, de voorzitster van de GEES, de groep van experten die ons uit de coronacrisis moeten leiden, heeft aangekondigd dat ze niet meer aanwezig zal zijn op de Nationale Veiligheidsraad. Eerder gaf Vlieghe ook al aan dat ze overweegt ontslag te nemen als GEES-voorzitter.

Op de Nationale Veiligheidsraad beslissen politici en wetenschappers samen over de volgende stappen in de exitstrategie uit de lockdown. Maar Vlieghe ziet het nut niet meer in van erbij te zijn. ‘Het feit dat we als wetenschappers mee in een overlegstructuur zitten, is al lastig. Maar als dan ook nog eens geïnsinueerd wordt dat we mee beslissingen goedkeuren omdat we daar zitten, gaat het voor mij te ver’, zegt ze aan Het Laatste Nieuws.

Ze verwijst daarmee naar een uitspraak van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Die had in een interview met VTM beweerd dat Vlieghe ermee was akkoord gegaan om de bubbel op 15 personen te houden, ook al hadden de experten herhaaldelijk gevraagd om hem te verkleinen naar tien. Dat schoot bij Vlieghe in het verkeerde keelgat, waardoor ze in een interview met De Morgen zei dat ze eraan denkt om ontslag te nemen. ‘Ik was altijd een voorstander van een kleinere bubbel en heb dat ook meermaals gezegd’, klonk het.

Te kort door de bocht

Voorlopig neemt ze nog geen ontslag, maar ze heeft dus wel besloten om niet meer mee aan tafel te zitten bij de volgende Nationale Veiligheidsraad. ‘En daar kom ik niet op terug’, klinkt het.

Jambon reageerde intussen dat hij misschien iets te kort door de bocht is gegaan en dat hij zich al verontschuldigde in een telefoongesprek met Vlieghe.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20