Vooruit is eruit: de partij wil opnieuw onderhandelen over een nieuwe federale regering. Dat deelt voorzitter Conner Rousseau (Vooruit) mee in een persbericht.
Key takeaways
- Vooruit gaat weer verder onderhandelen: het ziet openingen in de nieuwe tekst van Bart De Wever.
- De belastingverlaging van MR blijft wel nog in de tekst staan.
- Conner Rousseau blijft wel voorzichtig en pint zich niet vast op regeringsdeelname.
In het nieuws: Vooruit vindt de toegevingen van formateur Bart De Wever (N-VA) voldoende om weer aan tafel te gaan.
- Volgens Rousseau is het noodzakelijk dat Vooruit opnieuw meedoet met de onderhandelingen. “In moeilijke tijden kunnen alleen socialisten ervoor zorgen dat de inspanningen eerlijk verdeeld worden”, stelt hij. “Daarom gaan we nu aan tafel en nemen we onze verantwoordelijkheid”.
- Vooruit vroeg al een tijdlang om een nieuwe onderhandelingsnota van De Wever waarin “de lasten eerlijker verdeeld zijn”. De partij wil onder meer een extra belasting voor de hogere vermogens en een meerwaardebelasting op aandelen. Die openingen zijn er, merkte Rousseau donderdag al op. “Ik lees dat de breedste schouders meer kunnen bijdragen, de index kan blijven en de lasten eerlijker verdeeld kunnen worden”, klonk het toen.
- De Vooruit-voorzitter toont zich optimistisch: “Tot nu toe had ik het gevoel dat we een wedstrijd van één tegen vier moesten spelen, en eraan moesten beginnen met een 0-5-achterstand. Dat kon nooit lukken. Vandaag voel ik dat er bereidheid is om met onze bekommernissen rekening te houden”.
Wat met de tax cut?
Gevolgd: De belastingverlaging die MR zo graag wil, zit wel nog in de nota van De Wever.
- In augustus vielen de onderhandelingen al eens stil. Toen stond MR op de rem: nieuwe belastingen konden niet, vond voorzitter Georges-Louis Bouchez (MR). De meerwaardebelasting werd hét grote symbooldossier, maar ook een geplande btw-verhoging en accijnzen op brandstof waren niet naar de zin van Bouchez. De Wever werkte vervolgens een nieuwe nota uit met daarin een algehele belastingsverlaging.
- Daar had Vooruit het dan weer moeilijk mee. Ontslagnemend minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) was tegen een “tax cut”, wat volgens hem “een extra fiscale put” zou betekenen. Rousseau maakte een opsomming waar er volgens hem gesnoeid zou worden. Onderhandelaars van andere partijen deden die berekeningen af als “totale quatsch” en “simplismen, platitudes en halve waarheden”.
- In het persbericht zegt Vooruit te willen “knokken voor een eerlijke verdeling van de inspanningen, met een ernstige bijdrage van de sterkste schouders”. Of de partij daarnaast ook gaat proberen om de belastingverlaging van Bouchez van tafel te krijgen, moet nog blijken.
Optie met Open Vld weer van tafel
Om te volgen: Arizona lijkt daarmee gered, voor nu toch.
- Het ‘ja’ van Vooruit wil niets zeggen over het verdere verloop van de onderhandelingen. “Als blijkt dat de deur die nu op een kier is gezet opnieuw dicht wordt gegooid, dan stopt het”, zegt Rousseau.
- Al zal dat de onderhandelaars voorlopig weinig uitmaken. Na een week waarin een samenstelling met Open Vld in plaats van Vooruit opeens een optie werd, zullen vooral cd&v en Les Engagés opgelucht ademhalen dat Vooruit weer terug aan tafel komt zitten. Ook MR en N-VA leken toch nog altijd een voorkeur te hebben voor Arizona in plaats van een ‘Lagunecoalitie’ van N-VA, cd&v, Open Vld, MR en Les Engagés.
- Niettemin is er nog altijd een harde deadline om een nieuwe regering op de been te brengen. De Wever wil de begroting voor 2025 tijdig kunnen afkloppen in het parlement. De Vivaldi-regering in lopende zaken maakt tegen 29 november een begroting op voor 2025 met voorlopige twaalfden.