Voormalige toplui G4S België pleiten schuldig aan kartelafspraken: ex-CEO Jean-Paul Van Avermaet komt in lastig parket

Twee gewezen toplui van bewakingsbedrijf G4S België, verkoopsdirecteur Bart Verbeeck en operationeel directeur Robby Van Mele, hebben in de Verenigde Staten schuldig gepleit aan het schenden van de mededingingswetgeving. Dat deelt het ministerie van Justitie in de Verenigde Staten mee.

De twee hebben toegegeven dat zij, samen met collega’s van concurrerende bedrijven, prijsafspraken maakten en contracten voor beveiligingsdiensten onder elkaar verdeelden. Het gaat om contracten met het Amerikaanse ministerie van Defensie en met NCIA, het communicatie- en informatieagentschap van de Navo.

In juni bleek al dat G4S België zelf een minnelijke schikking had gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het gaat om het Amerikaanse luik van een onderzoek dat sinds begin vorig jaar in België loopt en gevoerd wordt door de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA).

Ex-topman Bpost

Het Amerikaanse ministerie van Justitie merkt in het persbericht op dat nog verschillende andere verdachten aangeklaagd zijn in de zaak en dat het onderzoek lopende is. Een van hen is voormalig postbaas Jean-Paul Van Avermaet.

Van Avermaet was tot begin 2020 CEO van G4S België, daarna ging hij aan de slag bij Bpost. Van Avermaet werd in maart ontslagen als Bpost-topman, nadat hij onder vuur was komen te liggen door het kartelonderzoek.

Op inbreuken tegen de mededingingswetgeving in de VS (Sherman Antitrust Act) staan celstraffen tot tien jaar en een boete tot 1 miljoen dollar. Afhankelijk van het profijt dat behaald werd, of het verlies dat het slachtoffer leed, kan die boete nog verhoogd worden.

Meer
Mijn Volglijst

Zeer drukke macro-week voor de boeg

28/11/2021 16:08

(ABM FN) Komende week wordt vooral zeer druk op macro-economisch gebied. Beleggers hebben de handen vol met onder meer inflatiecijfers en inkoopmanagersindices. 

Afgelopen week kende Wall Street een verkorte handelsweek wegens Thanksgiving en Black Friday. Los van die koopjes zien we toch vooral stevig oplopende prijzen wereldwijd. Bedrijven geraken moeilijk aan hun materiaal en moeten hogere kosten maken. Een heel stuk daarvan wordt doorgerekend aan de eindconsument. 

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20