CEO van Bpost ontslagen

De raad van bestuur van Bpost heeft zondagavond tijdens een speciaal bijeengeroepen bijeenkomst beslist om de CEO Jean-Paul Van Avermaet te ontslaan.

De bijeenkomst kwam er op vraag van de federale regering, die 51 procent van Bpost bezit. De regering heeft via een brief het onmiddellijk ontslag van de CEO geëist. ‘De bevoegdheden van het dagelijks bestuur worden toevertrouwd aan de voorzitter van Bpost en de zoektocht naar een nieuwe CEO is aan de gang’, liet het postbedrijf zondagnacht via een persbericht weten.

Woelig vaarwater

Van Avermaet bevindt zich al een tijdje in woelig vaarwater. Vorige week hadden al enkele bestuursleden, waaronder enkele leden van de overheid, zijn ontslag geëist. In de eerste plaats waren er de tegenvallende jaarresultaten. Die waren onder de verwachtingen van de analisten. Bpost boekte vorig jaar een verlies van netto 19,2 miljoen euro.

Na de bekendmaking van de resultaten was het aandeel vorige week maar liefst met 23 procent gezakt. Op het einde van de beursweek was een aandeel 8,25 euro waard. Voor de bekendmaking van de resultaten was dat nog 10,04 euro.

Niet alleen de tegenvallende jaarresultaten hebben de topman parten gespeeld. Ook zijn eventuele betrokkenheid bij illegale prijsafspraken tijdens het uitoefenen van zijn functie als topman bij G4S in België was voor sommige bestuurders een doorn in het oog. Een topbestuurder van het postbedrijf vroeg zich vorige week openlijk in De Standaard af hoelang Van Avermaet CEO zou blijven. De rol die de topman heeft gespeeld bij de prijsafspraken wordt onderzocht door zowel de Belgische als de Amerikaanse concurrentiewaakhonden.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20