Key takeaways
- TFA-verontreiniging in Europese wijnen is sinds 2010 dramatisch gestegen.
- Onderzoekers vonden verhoogde TFA gehaltes in zowel biologische als conventionele wijnen, waarbij biologische soorten over het algemeen lagere concentraties bevatten.
- Wijnen met de hoogste TFA gehaltes hadden ook hogere residuen van pesticiden.
Een analyse van Europese wijnen laat een verontrustende trend zien: een dramatische stijging van de verontreiniging met trifluorazijnzuur (TFA) sinds 2010. Deze “voor altijd chemische stof”, een bijproduct van langdurige PFAS-chemicaliën, heeft mogelijke gevolgen voor de vruchtbaarheid. Onderzoekers van het Pesticide Action Network Europe testten 49 wijnflessen en ontdekten dat wijnen die voor 1988 geproduceerd waren geen TFA bevatten, maar dat dit bij wijnen van na 2010 wel het geval was. Zowel biologische als conventionele wijnen vertoonden deze stijging, waarbij biologische soorten over het algemeen lagere concentraties bevatten. Opvallend was dat wijnen met de hoogste TFA-niveaus ook hogere residuen van pesticiden hadden.
Lichte stijging tussen 1988 en 2010
Het onderzoek omvatte een brede bemonsteringsstrategie. Een eerste analyse van Oostenrijkse kelderwijnen uit 1974 (vóór de vermoedelijke beleidswijzigingen die leidden tot een wijdverspreid gebruik van precursorchemicaliën) en in de handel verkrijgbare wijnen uit 2021-2024 onthulde onverwacht hoge TFA-gehaltes. Dit zette de onderzoekers ertoe aan om wijnmonsters uit tien Europese landen op te vragen, wat een uitgebreide dataset opleverde. De resultaten gaven een duidelijk beeld: geen detecteerbare TFA in oudere wijnen; een bescheiden stijging tussen 1988 en 2010 (van 13 naar 21 microgram per liter).
- Daarna volgde een sterke stijging, gemiddeld 121 microgram per liter in recente jaargangen.
Voorstel voor gifclassificatie
Hoewel de autoriteiten in het verleden de gezondheidsrisico’s van TFA-besmetting hebben gebagatelliseerd, suggereren recente studies op zoogdieren potentiële bedreigingen voor de reproductieve gezondheid. De Duitse regulator voor chemische stoffen heeft zelfs voorgesteld om TFA op Europees niveau als giftig voor de voortplanting te classificeren. Verder onderzoek dat in oktober gepubliceerd werd, stelde dat de hardnekkige aard van TFA en de stijgende concentraties het classificeren als een “bedreiging op de grens van de planeet”.
- Dit houdt in dat wijdverspreide blootstelling onomkeerbare, verstorende gevolgen kan hebben voor de vitale systemen van de aarde.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!