Vlaanderen stikt in de PFAS

Vandaag publiceerde Forever Pollution Project een kaart die de PFAS-vervuiling in Europa weergeeft. Het toont pijnlijk aan in welke mate de grond in Vlaanderen vervuild is.

Waarom is dit belangrijk?

PFAS is een verzameling van giftige chemicaliën die geassocieerd worden met de beschadiging van het immuunsysteem, kanker en groeiproblemen. De onderzoekers omschrijven Vlaanderen als “de plaats met de hoogste verontreinigingsniveaus”.

In het nieuws: De PFAS-fabriek van 3M in Zwijndrecht is “een van de meest vervuilde sites ter wereld”.

Het onderzoek werd onder meer uitgevoerd door The Guardian en Le Monde. Er werden meer 17.000 sites in kaart gebracht waarvan de onderzoekers aangaven dat ze “aandacht van de overheden vragen”. 2.100 van die sites worden gezien als een gevaar voor de gezondheid.

  • De 17.000 probleemsites impliceren PFAS-concentraties boven de 10 nanogram per liter. De 2.100 gevaarlijke sites bevatten meer dan 100 nanogram per liter.
  • De fabriek van 3M werd geïdentificeerd als een van de meest vervuilde sites ter wereld. Volgens het onderzoek werd daar maar liefst 73 miljoen nanogram per liter gemeten.
  • In 2021 kwam de grootschalige vervuiling van de bodem rond de site aan het licht, ook al was het bedrijf al langer op de hoogte van de milieu- en gezondheidsrisico’s van de productie.
  • Er werd vorig jaar een PFOS-commissie opgericht om te zoeken hoe dit zo fout kon gaan. Bij afloop kwam er weinig uit de bus. Het bedrijf zegt te proberen stoppen met het gebruik van PFAS tegen 2025.
  • Het onderzoek wees ook 640 sites aan waar meer dan 1.000 nanogram per liter werd aangetroffen, waaronder 300 sites met meer dan 10.000 nanogram.

De metingen

  • Andy Pieters, woordvoerder van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), nuanceert de resultaten in Het Nieuwsblad. Door de 3M-crisis zouden wij meer metingen organiseren en vervuilde sites beter opvolgen. Zo worden oefenterreinen van de brandweer, die werken met blusschuim die PFAS bevat, ook in kaart gebracht.
  • Naast de 3M-site werden door de onderzoekers ook een meer in Noorwegen, een rivier in Tsjechië en de directe omgeving van fabrieken binnen de chemie-industrie aangehaald als zwaar vervuilde locaties.
  • PFAS, voluit poly- en perfluoralkylstoffen, wordt gerekend tot de forever chemicals, omdat deze chemicaliën amper afbreekbaar zijn.

(as)

Meer