Voormalige adviseur Boris Johnson: “Het Verenigd Koninkrijk had altijd de intentie om het Noord-Ierse protocol te schrappen”

Dominic Cummings, de voormalige adviseur van de Britse premier Boris Johnson, zei in een reeks tweets dat het Verenigd Koninkrijk altijd de intentie had om het Noord-Ierse protocol te schrappen. “De gebrekkige Brexit-deal was een manier om uit de electorale malaise te komen”, aldus Cummings.

Waarom is dit belangrijk?

Het Brexitprotocol over Noord-Ierland staat deze week opnieuw ter discussie. Volgens de Britse minister voor Europese Zaken en brexitonderhandelaar David Frost werkt het protocol niet en moet het worden aangepast.

Nu het Noord-Ierse protocol, dat ervoor zorgt dat Noord-Ierland in de praktijk grotendeels de regels van de Europese eenheidsmarkt blijft volgen, ter discussie staat, gooit Cummings met zijn tweets nog wat meer olie op het vuur. Volgens hem had het Verenigd Koninkrijk altijd al de bedoeling om het protocol te schrappen.

In een reeks tweets zei Cummings dat de gebrekkige Brexit-deal een manier was geweest om uit de electorale malaise te komen en “Jeremy Corbyn een dreun te verkopen”, en “natuurlijk moet de regering in staat worden gesteld om soms overeenkomsten te verbreken… zoals elke andere staat doet.”

“We kunnen de regering niet vertrouwen”

Leo Varadkarn, de voormalige premier van Ierland die in 2019 met Johnson onderhandelde over het Noord-Ierse protocol, tilt zwaar aan de opmerkingen van Cummings. “Als dat waar is, kunnen we de regering niet vertrouwen”, zei hij in een reactie aan The Guardian.

“Die opmerkingen zijn zeer alarmerend, omdat ze erop wijzen dat deze regering te kwader trouw heeft gehandeld”, aldus Varadkar. “En die boodschap moet in de hele wereld worden gehoord, want als de Britse regering haar afspraken niet nakomt, zich niet houdt aan verdragen die zij ondertekent, dan moet dat ook voor alle anderen gelden.”

“Dus op dit moment gaan ze de wereld rond om te proberen nieuwe handelsovereenkomsten te sluiten. De boodschap moet uitgaan naar alle landen in de wereld dat dit een Britse regering is die zich niet noodzakelijk aan zijn woord houdt, die niet noodzakelijk de overeenkomsten nakomt die ze sluit”, vervolgde hij.

Het Noord-Ierse protocol

Het Noord-Ierse protocol is al langer voer voor discussie. De Brexitonderhandelaar David Frost zei dinsdag tijdens een speech in Lissabon nog dat het protocol niet werkt. “Het heeft geen draagvlak meer bij één gemeenschap in Noord-Ierland. Het bereikt dus niet waarvoor het bedoeld was: het vredesakkoord instandhouden. Integendeel. Het moet veranderen”, klonk het.

Maros Sefcovic, vicevoorzitter van de Europese Commissie, presenteert woensdag een resem mogelijke oplossingen voor praktische problemen die het Noord-Ierse protocol met zich meebrengt voor de Noord-Ierse bevolking.

Volgens de Ierse minister van Buitenlandse zaken Simon Coveney zal de Europese Commissie voorstellen om het overgrote deel van de post-Brexitcontroles op voedsel van het Verenigd Koninkrijk naar Noord-Ierland af te schaffen en de douanecontroles aanzienlijk te verminderen.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20