Voormalig Amerikaans minister van Defensie Donald Rumsfeld (88) is overleden

Donald Rumsfeld, voormalig Amerikaans minister van Defensie onder zowel Gerald Ford als George W. Bush, is woensdag overleden. Hij werd 88 jaar. Rumsfeld was zowel de jongste als de op één na oudste persoon die ooit als minister van Defensie diende. Hij overleed in Taos, New Mexico, zo liet zijn familie in een verklaring weten.

Rumsfeld was ook vier termijnen lang Amerikaans Congreslid voor Illinois (1962-1969), directeur van het Bureau voor Economische Kansen (1969-1970), Adviseur van President Nixon (1970-1973), Amerika’s Permanente Afgevaardigde bij de NAVO (1973-1974) en Stafchef van het Witte Huis (1974-1975).

Als minister van Defensie bleek Rumsfeld cruciaal voor de planning van Amerika’s antwoord op de aanslagen van 11 september 2001. Dat hield naast een respons in Afghanistan ook een operatie in Irak in. Hij stond bekend voor zijn uitgesproken meningen en openhartigheid.

In mei 2004 werd Rumsfeld geconfronteerd met wangedrag van een aantal Amerikaanse militairen in de gevangenis van Abu Ghraib in Irak. Hoewel de democratische oppositie in het Amerikaans congres zijn aftreden eiste, kwam het niet zover. President Bush schaarde zich achter zijn minister. Rumsfeld bood ook zijn excuses aan. In zijn mémoires, geschreven in 2011, zou hij het wangedrag bevestigen.

Op 8 november 2006, daags na de voor de Republikeinen teleurstellende verkiezingen voor Senaat en Huis van Afgevaardigden, werd bekend dat Rumsfeld zou aftreden. Na zijn carrière als minister stapte Rumsfeld over naar het bedrijfsleven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20