Een kaskrediet is een erg flexibele manier om geld te lenen. Bij deze leenvorm mag je zichtrekening namelijk tot een bepaald bedrag in het rood staan zonder dat je je uitgaven hoeft te verantwoorden. Met een kaskrediet kun je dus tijdelijke financiële tekorten opvangen. Maar voordat je een kaskrediet kunt gebruiken, dien je van de bank je toestemming hiervoor krijgen. De aanvraagprocedure van een kaskrediet is overigens veel simpeler dan die van andere leningen of kredieten.
Voorwaarden voor een kaskrediet
Uiteraard zal de bank je financiële situatie goed onder de loep nemen en controleren hoe stabiel je uitgaven zijn, hoe hoog je vaste inkomen is en welke andere leningen en/of kredieten je ook nog open hebt staan. Op basis van al deze informatie zal de bank een maximum bedrag voor een kaskrediet voorstellen. De bank zal echter wel vaak van je verlangen om je inkomen te laten domiciliëren op de rekening waar het kaskrediet op aan is gevraagd.
Een kaskrediet is weliswaar flexibel, maar juist aan al de eenvoud ervan hangt een vrij hoog prijskaartje. Niet alleen is een kaskrediet erg duur, maar is verder ook bedoeld om alleen gedurende korte periodes financiële tekorten op te vangen. De rente die je moet betalen om rood te mogen staan is vaak erg hoog.
Voordelen van een kaskrediet
Hoewel een kaskrediet tot de erg dure leenvormen gerekend dient te worden, heeft dit toch ook een aantal belangrijke voordelen. Je kunt onder andere denken aan:
- de onmiddellijke beschikbaarheid van een krediet,
- je hoeft je uitgaven niet te verantwoorden die wilt doen met het geld van het kaskrediet,
- aanvraagprocedure van een kaskrediet is minder ingewikkeld in vergelijking tot het aanvragen van andere leningen of kredieten,
- het maximum opneembaar bedrag kan in overeenstemming met je bank worden vastgesteld.
Het kaskrediet is de meest flexibele kredietvorm die er waarschijnlijk bestaat. Het krediet kan direct aan worden gewend door bijvoorbeeld een overschrijving uit te voeren, een betaling te verrichten met behulp van bancontact of door contant geld op te nemen.
Kosten van een kaskrediet
Wanneer je een kaskrediet niet nodig hebt, hoef je dit uiteraard niet te gebruiken. Alleen wanneer je wel gebruikmaakt van het rood staan op een zichtrekening zullen de meeste banken kosten in rekening brengen. Sommige banken rekenen echter ook bepaalde kosten op het moment dat je het kaskrediet niet gebruikt hebt. Zodra er door een bank kosten en rente voor een kaskrediet gevraagd worden, dan zijn dergelijke kosten echter ook af te trekken van de belasting.
Rente zal pas in rekening worden gebracht vanaf het ogenblik dat je effectief je kredietlijn hebt overschreden. De rente wordt van dag tot dag berekend en pas na een afgesproken periode, bijvoorbeeld een kwartaal, afgeschreven van de zichtrekening. Op die manier is een kaskrediet een uitstekende manier voor een ondernemer om een betalingsuitstel aan klanten te kunnen financieren, of om een bepaalde periode te overbruggen in afwachting van bepaalde tegoeden.